Több helyen baráti cégeknek adták kölcsön a közmunkásokat az önkormányzatok

gazdaság
2017 március 07., 05:41
comments 69

Összesen negyedmilliárd forintot kell visszafizetniük a szabálytalanul működő közfoglalkoztatóknak a Belügyminisztérium tavalyi hatósági ellenőrzései után. A Magyar Nemzet szerint országosan összesen 287,5 millió forintot követelnek vissza a hatóságok, de a múlt év végéig az esetek majdnem felében még a visszakövetelt pénz egy részét sem fizették be. 

Az ellenőrzések során súlyos szerződésszegést harminc közfoglalkoztatónál tártak fel, hatra bírságot szabtak ki, tizenkét esetben feljelentést tettek.

A Belügyminisztérium szerint a visszafizetés általában a még folyamatban lévő hatósági eljárások miatt lassul be, de az is gyakori, hogy a szerződést szegő közfoglalkoztató (leggyakrabban települési önkormányzat) részletfizetést kér. Az sem ritka, hogy a település nem tud miből fizetni. 

  • A legtöbb szabálytalanságot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el, nekik kell a teljes összeg több mint felét, 144,9 milliót visszafizetniük.
  • A második legnagyobb visszafizetési kötelezettség Bács-Kiskun megyét terheli, ott már 35 millió forintot használtak fel szabálytalanul. 
  • Nyolc megyében – például Tolna, Győr-Moson-Sopron, Vas vagy Csongrád – nem történt jelentős szabályszegés.

A Magyar Nemzet szerint a feltárt szabálytalanságok között volt olyan eset, hogy miközben az önkormányzat paprikaültetvényén kellett volna dolgozniuk a közmunkásoknak, az ellenőrök egy önkormányzattal szerződött vállalkozó földjén bukkantak rájuk. Az ügy miatt megszüntették a támogatási szerződéseket, és több mint 35 millió forint visszafizetésére kötelezték az önkormányzatot.  

Egy másik településen 9 közmunkást az egyik helyi vállalkozó konyháján találtak, ahol kisegítői feladatokat láttak el, miközben az állam által fizetett bérért az önkormányzatnak kellett volna dolgozniuk.  Itt a hatóság megszüntette mind a 9 ember közfoglalkoztatási jogviszonyát, az utánuk kiutalt támogatást pedig késedelmi pótlékkal együtt követelte vissza. A vállalkozót pedig arra kötelezték, hogy munkaviszony keretében foglalkoztassa a munkásokat.  

Volt olyan eset is, ahol az összesen négyfős, növénytermesztésre, állatgondozásra és sajtgyártásra specializálódott programban két ember foglalkoztatása indokolatlanná vált, mivel a beszerzett borjú nyáron megszökött, a szarvasmarhát szeptember elején kölcsönadták, a programban vállalt baromfitartásnak pedig nyomát sem találták az ellenőrök. 

Tavaly a közfoglalkoztatással kapcsolatban összesen 255 panasz érkezett a hivatalokhoz, de  a Belügyminisztérium szerint 71 százalékuk megalapozatlan volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.