UNHCR: Súlyosan aggályos, hogy Magyarország minden menedékkérőt őrizetbe akar venni

migráció
2017 március 07., 09:57
comments 190

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közleményben tudatta, hogy mélységes aggodalommal tölti el az az új magyar törvény, amit ma délelőtt szavazott meg az Országgyűlés, és ami azt célozza, hogy az országban minden egyes menedékkérőt, köztük a gyerekeket, kötelezően őrizetbe vegyenek a menekültügyi eljárás teljes idejére.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden menedékkérő, így a gyerekek is, huzamos időn keresztül a határon elhelyezett konténerekben lesznek őrizetben tartva, körülkerítve több méter magas pengésdrót-kerítéssel.

Ez az új törvény sérti Magyarországnak a nemzetközi és az EU-s jogból fakadó kötelezettségeit, egyúttal szörnyű fizikai és lelki hatással lesz mindazokra a nőkre, gyerekekre és férfiakra, akik már amúgy is sokat szenvedtek – írja az UNHCR.

Mint írják, a nemzetközi és az EU-jog előírásai alapján a menekültek és a menedékkérők őrizetbe vétele csak nagyon ritka esetekben igazolható, és minden egyes embernél egyedileg kell mérlegelni, szükség van-e a bezárására, éppen azért, hogy a hatóságok elkerüljék a törvénytelen önkényes és mindenkire kiterjedő őrizetbe vételt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.