UNHCR: Súlyosan aggályos, hogy Magyarország minden menedékkérőt őrizetbe akar venni

2017 március 7., kedd 9:57
190

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közleményben tudatta, hogy mélységes aggodalommal tölti el az az új magyar törvény, amit ma délelőtt szavazott meg az Országgyűlés, és ami azt célozza, hogy az országban minden egyes menedékkérőt, köztük a gyerekeket, kötelezően őrizetbe vegyenek a menekültügyi eljárás teljes idejére.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden menedékkérő, így a gyerekek is, huzamos időn keresztül a határon elhelyezett konténerekben lesznek őrizetben tartva, körülkerítve több méter magas pengésdrót-kerítéssel.

Ez az új törvény sérti Magyarországnak a nemzetközi és az EU-s jogból fakadó kötelezettségeit, egyúttal szörnyű fizikai és lelki hatással lesz mindazokra a nőkre, gyerekekre és férfiakra, akik már amúgy is sokat szenvedtek – írja az UNHCR.

Mint írják, a nemzetközi és az EU-jog előírásai alapján a menekültek és a menedékkérők őrizetbe vétele csak nagyon ritka esetekben igazolható, és minden egyes embernél egyedileg kell mérlegelni, szükség van-e a bezárására, éppen azért, hogy a hatóságok elkerüljék a törvénytelen önkényes és mindenkire kiterjedő őrizetbe vételt.