Elhunyt a Nobel-díjas magyar kémikus, Oláh György

gyász
2017 március 09., 10:00
comments 53

Életének 90. évében Beverly Hillsben elhunyt Oláh György, a XX. század egyik legmeghatározóbb kémikusa, közölta a Magyar Tudományos Akadémia, melynek az 1994-ben Nobel-díjjal kitüntetett kémikus tiszteleti tagja volt.

photo_camera Oláh György. Fotó: Bitman / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Oláh a karbokationok kutatásában elért eredményeiért kapta a legrangosabb tudományos elismerést.

Oláh 1927-ben Budapesten született. Tanulmányait a Piarisat Gimnáziumban, majd a BME-n folytatta, 1949-ben doktorált, 1954-ben csatlakozott az MTA akkor létrehozott Központi Kémiai Kutatóintézetéhez.

1956-ban, a forradalom idején diszidált, előbb Kanadában, majd 1965-ben az Egyesült Államokban telepedett le családjával. 1977-től él Kaliforniában, a USC professzora és a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet igazgatója volt. Oláh György a tengerentúlról is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyar kutatókkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt