Elhunyt a Nobel-díjas magyar kémikus, Oláh György

gyász
2017 március 09., 10:00

Életének 90. évében Beverly Hillsben elhunyt Oláh György, a XX. század egyik legmeghatározóbb kémikusa, közölta a Magyar Tudományos Akadémia, melynek az 1994-ben Nobel-díjjal kitüntetett kémikus tiszteleti tagja volt.

Oláh György. Fotó: Bitman / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
photo_camera Oláh György. Fotó: Bitman / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Oláh a karbokationok kutatásában elért eredményeiért kapta a legrangosabb tudományos elismerést.

Oláh 1927-ben Budapesten született. Tanulmányait a Piarisat Gimnáziumban, majd a BME-n folytatta, 1949-ben doktorált, 1954-ben csatlakozott az MTA akkor létrehozott Központi Kémiai Kutatóintézetéhez.

1956-ban, a forradalom idején diszidált, előbb Kanadában, majd 1965-ben az Egyesült Államokban telepedett le családjával. 1977-től él Kaliforniában, a USC professzora és a Loker Szénhidrogén-kutató Intézet igazgatója volt. Oláh György a tengerentúlról is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyar kutatókkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.