A helyiek szerint a Tiborcz-Orbán családé lesz Pharaon egykori seregélyesi kastélya

gazdaság
2017 március 10., 10:20
comments 260

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje viheti tovább a 2017. januárjában meghalt szaúdi állampolgárságú üzletember és nemzetközi bűnöző, Gaith Pharaon üzleti terveit. A 444 legalábbis úgy értesült, hogy Seregélyesen mindenki úgy tudja: a helyi kastélyt Tiborcz István készül megvenni, hogy luxus vadászkastély-hotellé alakítsa át azt. Pharaon is ilyesmit tervezett, csakhogy 2017. elején hirtelen meghalt.

link Forrás

Az 1821-ben épült, régebben már szálláshelyként is funkcionáló, majd hosszú évekig üresen álló klasszicista Zichy–Hadik-kastélyt az Orbán családjával és magyar kormányszervekkel is üzleti kapcsolatokat ápoló Gaith Pharaonhoz köthető Pharaon-Alpha nevű cég szerezte meg 2015-ben. Ebben az évben, egy falunap után jelent meg a Seregélyesi Kisbíró című helyi lapban egy szenzációs fénykép az új birtoka megtekintésére érkezett, a helyiekkel bulizó Gaith Pharaonról és kíséretéről. A fotó azért volt szenzációs, mert 25 éve nem jelent meg sajtófotó a híres nemzetközi playboyról, aki az ellene kiadott körözés miatt régóta rejtőzködő életet élt.

Ghaith Rashad Pharaon a Seregélyesi Kisbíró 2015 otóberi számában megjelent "Szüreti felvonulás - HEGYI NAPOK" című tudósítás képein. A Seregélyes melletti Zichy-Hadik kastély a Pharaon cégcsoport tulajdonában van. Ugyanez a cégcsoport vásárolt villát Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai házával szemben.
photo_camera Ghaith Rashad Pharaon a Seregélyesi Kisbíró 2015 otóberi számában megjelent "Szüreti felvonulás - HEGYI NAPOK" című tudósítás képein. Ő a bal alsó képen elől állő világosbarna dzsekis férfi. A Seregélyes melletti Zichy-Hadik kastély a Pharaon cégcsoport tulajdonában van. Ugyanez a cégcsoport vásárolt villát Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai házával szemben.

A kastélyhoz védett park, horgásztó és patak is tartozik. Itt egy remek drónfelvétel a helyszínről:

link Forrás

Az arab üzletember akkor lett híresség Magyarországon, amikor kiderült, hogy nemcsak üzleti kapcsolatban áll Orbán családjával, de annak ellenére tudott házat venni a miniszterelnök budapesti rezidenciájának szomszédságában, hogy nemzetközi körözés alatt állt. Amikor ez a téma szóba került a parlamentben, Orbán Viktor az üzletembert "Pharaon professzor"-ként emlegette. Pharaon önmagáról elnevezett luxusyachtja 2016. augusztusában a spliti kikötőben éppen Mészáros Lőrinc, Orbán bizalmas barátjának yachtja mellett kötött ki.

Pharaon saját magáról elnevezett magyarországi céghálózata, amely papíron az ügyvédje tulajdona - hasonlóan egyes, Tiborcz Istvánhoz köthető cégekhez - sorra szerzett meg vidéki kastélyokat. Arra, hogy a seregélyesivel mi lehetett a terve, erőteljesen utal az a tény, hogy az azt birtokló Pharaon-Alpha Kft. 2024-ig az egész Unióban levédette a francia Le Palais de Chasse (vagyis vadászkastély) nevet.

Vannak, akik a miniszterelnök környezetének kastélyvásárlásaival magyarázzák azt a törvénymódosítást, ami 2017-től lehetővé teszi a kastélyfelújítások költségeinek leírását a társaságiadó-alapból több, mint 30 milliárd forint összegig. 

A 444 most több seregélyesi lakostól egybehangzóan azt hallotta, hogy helyben kész tényként kezelik, miszerint az üresen álló kastély Tiborcz Istváné lesz. A seregélyesiek tudomása szerint az új gazdák ötcsillagos vadászkastélyként élesztenék újjá a birtokot. Lapunk úgy tudja, hogy vadásztatni nem közvetlenül a helyi, nem különösebben menő vadászterületen terveznek, hanem valamelyik kicsit távolabbi, Fejér megyei környéken.

Azt a helyiek nem tudták, hogy Tiborczék már birtokon belül kerültek-e, vagy csak készül a dolog. Ellenőriztük, és a tulajdoni lap tanúsága szerint meg nem zajlott le a tranzakció. A tulajdoni lapon nincs változás, az egyedüli tulajdonos továbbra is a Szabadság téri Bankcenterbe bejegyzett Pharaon-Alfa Kft. A Pharaon-Alfában sem volt sem tulajdonos, sem tisztviselőváltás, a cégjegyzék szerint a kft. tulajdonosa és vezetője továbbra is Ghaith Pharaon ügyvédje, Ammar M. A. Abu Namous. Namous Jordániában él, ahol több, Pharaon érdekeltségébe tartozó céget is igazgat, de többször járt Magyarországon, a Magyar Narancs szerint a seregélyesi kastély megszerzése után nem sokkal tárgyalt Tiborcz Istvánnal is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.