Amerikai befektetők a legnagyobb támogatói a holland szélsőjobboldalnak

külföld
2017 március 10., 9:14
comments 51

Vagyonos amerikai konzervatív befektetők tömik pénzzel a holland szélsőjobboldal vezetőjét, Geert Wilderst, illetve egyszemélyes pártját, a Holland Szabadságpártot.

Hollandiában jövő szerdán lesznek választások, és könnyen Wilders pártja kaphatja majd a legtöbb szavazatot. A lehetséges kimenetelekről és a holland politikai helyzetről nemrég részletesen is írtunk, ebből az is kiderült, hogy Wilders valószínűleg győzelem esetén sem kerülhet majd kormányra, mivel a többi nagypárt már jelezte, nem fognak velük koalícióra lépni. 

A holland belügyminisztérium a héten hozta nyilvánosságra a holland politikai pártok külföldi támogatóiról szóló összesítéseket. Ezek alapján három amerikai donor összesen 150 ezer eurót adott holland pártoknak 2015 és 2017 között, ketten közülük a Szabadságpártot támogatták, a harmadik donor pedig 4500 eurót adott a libertáriánus pártnak, amelyik eddig még nem tudott bejutni a parlamentbe. 

A legnagyobb támogató a kaliforniai David Horowitz Freedom Center thinktank volt, melynek vezetője Wildersben a radikális baloldal és az iszlamisták elleni fellépés európai vezetőjét látja. A központ 117 ezer eurót adományozott a Szabadságpártnak 2015-ben. Ez volt abban az évben a legnagyobb mértékű holland pártnak juttatott adomány. Horowitzék tavaly már csak 22 ezer eurót adtak a Szabadságpártnak, de még így is a legnagyobb támogatói maradtak Wilderséknek. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt