Amerikai katonanők meztelen fotóinak csináltak online fórumot katonaférfiak

külföld
2017 március 10., 07:51
comments 170

Egyre nagyobbra dagad a botrány az Egyesület Államokban, miután kiderült, hogy az összes haderőnemből összeverődött katonák egy közös online fórumot tartottak fenn, ahol kolléganőikről készült meztelen fotókat posztoltak. 

A botrány még múlt héten robbant ki, amikor kiderült, hogy jelenlegi és egykori tengerészgyalogosok tagjai egy ilyen csoportnak, vizsgálat is indult az ügyben. Azóta kiderült az is, hogy nagyobb hálózatról van szó, melybe más haderőnemből érkező férfiak is beléptek. 

A fórumon gyakori volt, hogy valaki egy közösségi oldalról leszedett fotót posztolt egy katonanőről, és megkérdezte, hogy tud-e valaki róla meztelen képet. Több ilyen kérésre később érkeztek is ruha nélküli képek, mellé pedig számos személyes adat az érintett katonanőkről, például, hogy hol állomásoznak. 

A fotók között szerepeltek fürdőruhás képek, közösségi oldalakról ellopott fotók, bosszúpornó felvételek és titokban készített fotók is. A kommentelők között pedig bőven akadtak nemi erőszakról szóló megjegyzések és rasszista hozzászólások is. 

A tengerészgyalogosok parancsnoka szégyentelinek nevezte az esetet, és további vizsgálatot ígért. Robert Neller tábornok szerint nem vall igazi harcosokra, hogy ilyen viselkedést engednek meg harcostársaikkal szemben.  

Az egyik legnagyobb tengerészgyalogos online csoportot, a 30 ezer fős Marines United Facebook-csoportot a botrány kitörése után törölték.  

A védelmi minisztérium közleményben jelezte, hogy irányelveket adtak ki a haderőnemek számára, hogy megelőzzék és kezeljék a szexuális zaklatás minden formáját. Kiemelték azt is, hogy a megfogalmazott vádak nem férnek össze a hadsereg által képviselt értékekkel. Jövő héten a fegyveres erőket felügyelő bizottság is ülésezni fog a témában. (BBC, Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.