Amerikai katonanők meztelen fotóinak csináltak online fórumot katonaférfiak

2017 március 10., péntek 7:51
170

Egyre nagyobbra dagad a botrány az Egyesület Államokban, miután kiderült, hogy az összes haderőnemből összeverődött katonák egy közös online fórumot tartottak fenn, ahol kolléganőikről készült meztelen fotókat posztoltak. 

A botrány még múlt héten robbant ki, amikor kiderült, hogy jelenlegi és egykori tengerészgyalogosok tagjai egy ilyen csoportnak, vizsgálat is indult az ügyben. Azóta kiderült az is, hogy nagyobb hálózatról van szó, melybe más haderőnemből érkező férfiak is beléptek. 

Fotó: SCOTT OLSON

A fórumon gyakori volt, hogy valaki egy közösségi oldalról leszedett fotót posztolt egy katonanőről, és megkérdezte, hogy tud-e valaki róla meztelen képet. Több ilyen kérésre később érkeztek is ruha nélküli képek, mellé pedig számos személyes adat az érintett katonanőkről, például, hogy hol állomásoznak. 

A fotók között szerepeltek fürdőruhás képek, közösségi oldalakról ellopott fotók, bosszúpornó felvételek és titokban készített fotók is. A kommentelők között pedig bőven akadtak nemi erőszakról szóló megjegyzések és rasszista hozzászólások is. 

A tengerészgyalogosok parancsnoka szégyentelinek nevezte az esetet, és további vizsgálatot ígért. Robert Neller tábornok szerint nem vall igazi harcosokra, hogy ilyen viselkedést engednek meg harcostársaikkal szemben.  

Az egyik legnagyobb tengerészgyalogos online csoportot, a 30 ezer fős Marines United Facebook-csoportot a botrány kitörése után törölték.  

A védelmi minisztérium közleményben jelezte, hogy irányelveket adtak ki a haderőnemek számára, hogy megelőzzék és kezeljék a szexuális zaklatás minden formáját. Kiemelték azt is, hogy a megfogalmazott vádak nem férnek össze a hadsereg által képviselt értékekkel. Jövő héten a fegyveres erőket felügyelő bizottság is ülésezni fog a témában. (BBC, Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt