Az alkotmánybíróság leváltotta a korrupciós botrányba keveredő dél-koreai elnököt

külföld
2017 március 10., 5:03
comments 21

Teljes készültségbe helyezték pénteken a dél-koreai főváros rendőrségét rögtön azután, hogy a dél-koreai alkotmánybíróság egyhangúlag jóváhagyását adta a korrupciós botrányba keveredett, a parlament által korábban államfői tisztségéből felfüggesztett Pak Gun Hje végleges lemondatására. 

A szöuli média jelentései szerint mintegy húszezer rendőrt mozgósítottak az alkotmánybíróság épülete és a közintézmények védelmére. A legmagasabb készültségi fokozatot várhatóan szombat este oldják fel. 

A dél-koreai korrupciós botrányról korábban részletesen is írtunk.

Az utóbbi napokban ugyanis az elnök ügye alaposan megosztotta a társadalmat, tüntetők ezrei özönlötték el a dél-koreai fővárost, egyik részük azt követelte, hogy a korrupciós botrány miatt államfői tisztségéből felfüggesztett Pak Gun Hje mondjon le, másik részük viszont visszahelyezése mellett tüntetett. 

photo_camera (AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je)

Az alkotmánybírósági döntés azonban utólag jóváhagyta az elnök eltávolításának a parlament által december 9-én elkezdett intézményes folyamatát, így Pak Gun Hje kénytelen végleg lemondani tisztségéből. A törvények értelmében hatvan napon belül új államfőt kell választani az ország élére.

Pénteken már megszülettek az első külföldi reagálások. Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének szóvivője nyilatkozatában leszögezte: Washington továbbra is "rendületlen szövetségese, barátja és partnere" Dél-Koreának. "Végtére is a (dél-)koreai nép belügye, hogy demokratikus úton döntsön, és mi ezt tiszteletben tartjuk" - mondta a szóvivő. A Reuters hírügynökség emlékeztetett, hogy az országban 28 500 amerikai katonai állomásozik.

Kisida Fumio japán külügyminiszter tokiói nyilatkozatában hangsúlyozta: országa a jövendő új dél-koreai elnökkel is szoros kapcsolatokat kíván kiépíteni, hiszen Tokió számára rendkívül fontos az együttműködés Szöullal az Észak-Koreával kapcsolatos problémák kezelésében. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt