Így viselkedj, hogy ne dobjanak le a repülőről

utazás
2017 március 10., 03:54
comments 57

Régen nyilván minden jobb volt, de a legeslegjobb a repülés volt: még ha csak a turista osztályra futotta is az embernek, biztos lehetett benne, hogy luxus örömutazásban lesz része elegáns, disztingvált, parfümillatú utastársak között, éttermi minőségű ingyen kajával, korlátlan mennyiségű ingyen piával, a világ összes valamire való napilapjával, a gép elejében pilótafülke-megtekintési lehetőséggel, a hátuljában vidám hangulatú dohányzó részleggel. Ezek az idők sajnos elmúltak.

A repülés által nyújtott luxusélménynek két dolog tett be: egyrészt a fapados légitársaságok, és velük a suttyók megjelenése a repülőkön (az ő megszégyenítésükkel tanulságos Facebook-oldal foglalkozik), másrészt Oszama bin Láden, akinek a 9/11-es merényletsorozattal sikerült elérnie, hogy a repülőkön bevezetett biztonsági intézkedések miatt minden egyes úton olyan legyen a hangulat, mint Guantanamón karácsony este. 

Mostanra a személyzetből, a légi kísérőkből és a pilótákból teljhatalmú urak lettek, akik, főleg az amerikai légitársaságok járatain, egyetlen rossz szóra, egyetlen elhibázott mozdulatra bárkit gondolkodás nélkül eltávolítanak a gépről.

Öröm az ürömben, hogy az alábbi példákon nemcsak szörnyülködni lehet, hanem tanulni is belőlük: íme öt, videón dokumentált eset az elmúlt néhány hónapból, egyúttal öt jó tanács arra nézve, hogy

mit ne csinálj, ha nem akarod, hogy ledobjanak a repülőről.

1. Ne beszélj arabul!

A közepesen ismert youtuber és tréfacsináló Adam Salehet tavaly decemberben tették le a Delta Londonból New Yorkba tartó gépéről, és ő azt állítja, pusztán azért, mert arabul beszélt. Egy utas szerint az öklét is a levegőbe emelte, a Delta hivatalos közleményében viszont mindössze kiabálást emlegetett; a lényeg, hogy repülőn nem érdemes arabul beszélni (kiabálni végképp nem), aki pedig nem beszél más nyelven, az jobban teszi, ha kussol.

link Forrás

2. Ne mondj rosszat Donald Trumpról!

Különben úgy jársz, mint az a hölgy, aki egyik utastársát baszogatta azért, mert azt Trump támogatójaként azonosította. A nő új ülőhelyet követelt magának a gépen, de jött a kapitány, és inkább őt távolította el a gépről.

link Forrás

3. Ne mondj rosszat az illegális bevándorlókról!

Az alábbi trumpista úriember a vele egy United Airlines-gépen utazó “illegálisokra” panaszkodott (egy pakisztáni viseletbe öltözött párról van szó), mondván, hogy le kéne őket szállítani. A végén ő repült, csak nem úgy, ahogy gondolta!

link Forrás

4. Ne legyen túl mély a dekoltázsod!

Egy Brenda nevű, 21 éves nő a Spirit légitársaság járatán próbált eljutni New Orleansból Fort Lauderdale-be. A gép személyzete először részegséggel gyanúsította meg, aztán állítólag felszólították, hogy takarja el a dekoltázsát. Végül leszállították, de Brenda máig úgy érzi: szerényebb dekoltázzsal és főleg kisebb mellekkel megúszta volna a megaláztatást.

link Forrás

5. Ne panaszkodj, hogy késik a repülő!

Al D’Amato volt New York-i szenátor felháborodott azon, hogy súlyelosztási problémák miatt késve indul a JetBlue gépe, amire a jegye szólt. D’Amatóval közölték, hogy akkor inkább hagyja el a gépet, mire ő megpróbált utaslázadást kirobbantani, és mindenkit rá akart venni, hogy szálljon le vele együtt. A lázadáshoz mindössze egyetlen utastárasa csatlakozott, a többiek ültek tovább a helyükön, mint a birkák.

link Forrás

Pro tipp: ha sikerül a felszállásig jól viselkedned, megkönnyebbülhetsz, mert a levegőben repülő gépről már nem valószínű, hogy ledobnak, legfeljebb gyorskötözővel ártalmatlanítanak, és leszállás után átadnak a hatóságoknak. De legalább odaértél, ahova indultál! 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.