Kanada külügyminiszterének elege van abból, hogy az oroszok nácinak nevezik a nagyapját

külföld
2017 március 10., 05:37
comments 24

Egy ideje már meglehetősen fagyos a diplomáciai viszony a kanadai kormány és Vlagyimir Putyin Oroszországa között, és a konfliktus egészen személyes szintekig is lemegy: Chrystia Freeland külügyminiszter most azt elégelte meg, hogy az oroszok állandóan nagyapjának náci múltjával támadnak. 

A 49 éves miniszter is folyékonyan beszél oroszul, korábban a Financial Times moszkvai irodavezetője volt, az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése óta Ukrajna hangos és heves támogatójának számít, könyvében pedig az orosz oligarchák politikai és gazdasági befolyásával foglalkozott. Három évvel ezelőtt tucatnyi kanadai politikus mellett őt is kitiltották Oroszországból, ez volt az orosz kormány válasza arra, hogy Kanada is támogatta a szankciókat a Krím megszállása után. 

AFP PHOTO / APA / HERBERT NEUBAUER
photo_camera AFP PHOTO / APA / HERBERT NEUBAUER

Justin Trudeau 2015-ös kormányra kerülése után Freeland miniszter lett, januártól pedig ő vezeti a globális ügyekért felelős tárcát, ami a külügyminiszterség kanadai megfelelője. Kinevezése óta sorra születnek a cikkek a Putyin-közeli propagandasajtóban Freeland családjáról. A leggyakoribb vád, hogy ukrán nagyapja a negyvenes években náci kollaboráns volt Lengyelországban, és Krakkóban egy náci propagandát terjesztő lapnál dolgozott. 

Mikhailo Chomiak a világháborút követően emigrált Kanadába, az ukrán kisebbség egy befolyásos vezetője lett Albertában, 1984-ben halt meg. 

Freeland úgy látja, hogy ezekkel a cikkekkel Oroszország csak destabilizálni akarja a kanadai kormányt, ahogy próbálkoznak számos más nyugati országban is. A kanadai orosz nagykövetés szóvivője, Kirill Kalinin a Washington Post kérdésére nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy igazak a Freeland  nagyapjáról megjelent cikkek, ugyanakkor leszögezte, hogy Oroszország nagyon rosszat gondol a nácizmusról. 

A WaPo cikke szerint a Freeland nagyapjáról szóló cikkek többsége mögött egy Moszkvában dolgozó újságíró, John Helmer információi állnak, aki ismert összeesküvés-elméletgyártónak számít a szakmában. Kanada egykori oroszországi nagykövete, Jeremy Kinsman szerint Helmer meg van arról győződve, hogy Kanada oroszpolitikáját ruszofób kanadai ukránok alakítják. 

A két ország között gyakorlatilag leállt a diplomáciai érintkezés, mióta 2014-ben az akkori miniszterelnök, Stephen Harper alig volt hajlandó kezet fogni Vlagyimir Putyinnal egy nemzetközi találkozón, majd állítólag közölte vele, hogy ki kell menniük Ukrajnából. 

A Globe and Mail egy korábbi cikke szerint amúgy Freeland egyik nagybátyja, egy visszavonult akadémikus korábban elismerte, hogy Chomiak dolgozott egy lapnál, ami terjesztett antiszemita propagandát, de ő maga soha nem írt semmi ilyesmit a lapba. Freeland szóvivője elmondta akkor a lapnak, hogy a miniszter támogatja rokona kutatását, ami nagyapja életének egy nehéz fejezetét tisztázná.  (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.