Veszített a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a kishantosi perben

belföld
2017 március 10., 18:07
comments 128

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken nem jogerős ítéletet hozott a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. közötti polgári perben, tájékoztat a Fővárosi Törvényszék Sajtóoszálya. 

A bírósági ítélet arra kötelezi az alperes NFA-t, hogy fizessen a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-nek 17 millió forintot és a kamatait a köztük fennáló jogviszonyból származó elszámolási kötelezettség alapján. Az egymillió forintos perköltség is az NFA-t teheli. 

A kishantosi központ 1998. október 19-től 2013. október 31-ig haszonbérleti szerződést kötött az NFA-val. Tíz évvel később, 2009-ben a központ agrár- és környezetgazdálkodási (AKG) jogcímen, ökológiai szántóföldi növénytermesztési célprogram megvalósításához állami támogatást kapott. Ezzel kötelezettséget vállalt arra, hogy a célprogram előírásai szerint műveli a földterületet. Ennek eleget is tett, amíg meg nem szűnt az NFA-val kötött szerződése. 

A központ és az NFA közötti szerződés tartalmazta, hogy milyen elszámolási kötelezettségei vannak a feleknek, ha a szerződésük megszűnik. Miután ez 2013. október 31-én megtörtént, a központ nem nyert az NFA egyik földbérleti pályázatán sem. Ezután az NFA-t felszólították, hogy térítse meg a központ áltla elvégzett munka költségét, de az nFA ennek nem tett eleget.

A központ ezért polgári perben azt kérte a bíróságtól, hogy hajtsa be ezt az összeget a Nemzeti Földalapkezelő Szervezeten. 

A bíróság megállapította, hogy amikor a felperes elnyerte az állami támogatást, tájékoztatta az alperet arról, hogy a célprogram érdekében elvégzett munkák költségeit a szerződés megszűnésekor ki kell kizetnie. Az NFA ezt tudomásul vette és nem tiltakozott ellen egyszer sem, később mégsem térítette meg ezt az összeget a központnak.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. jogosult a 2013 őszén elvégzett munkák költségeinek megtérítésére, és hogy az NFA-tól kapott állami támogatás ezeknek a munkáknak a költségeit nem fedezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.