Egyáltalán nincs oda mindenki az élő adásba belemászó kisgyerekes BBC videótól

külföld
2017 március 11., 18:09
comments 223

Talán mondani se kéne, de természetesen komoly viták követték azt a pénteken megjelent videót, amin azt látni, hogy a BBC élő adásába bejelentkező Dél-Korea szakértő mögött egyszer csak megjelenik egy gyerek, majd a gyerek után begurul egy még kisebb gyerek, majd lélekszakadva érkezik egy nő, aki a földön csúszva kirángatja a gyerekeket a szobából.

Ha valaki egy atombunkerben töltötte volna az elmúlt 24 órát, itt van még egyszer a videó:

link Forrás

A bejelentkező férfi amúgy egy professzor, Robert Kelly, és el lehet mondani, hogy tényleg március hónap netes híressége lett, a videót milliószám kattintották, a jelenetről beszámoló cikkek minden lapban a legolvasottabb pénteki cikkek között voltak.

Volt pár azonban pár jelenet a felvételen, ami sokak számára kevésbé tette önfeledtté az egészet. Akadtak szép számmal, akik közel sem a hónap legviccesebb felvételét látták bele a dologba, hanem inkább felháborító részleteket.

Az egyik ilyen, hogy Kelly megpróbálta eltolni a lányát, amikor az odaállt mellé. Persze, kínos, hogy egy fontos bejelentkezés közben elfelejtette bezárni rendesen az ajtót és a gyerek be tudott jutni épp az élő adás közepén, de ha már így történt, akkor talán vehette volna jobban emberszámba a gyerekét és mondjuk beszélhetett volna hozzá, ahelyett, hogy megpróbálja eltolni, miközben úgy tesz, mintha ott se lenne.

A másik sokat felemelegetett jelenet a berohanó nő személyéhez kapcsolódik. Amikor megjelent a videó, a megtekintők egyöntetű véleménye volt nagyjából, hogy azon biztos egy riadt házvezetőnő vagy dadus látható. Pedig valójában Kelly felesége, a dél-koreai Jung-a Kim. Az első cikkek még mind arról írtak, hogy a házvezetőnő nagyon riadtan viselkedett, biztos, mert attól félt, hogy hibája miatt elveszítheti az állását.

Miután kiderült, hogy valójában a feleségéről van szó, számos blogon és posztban felszínre kerültek az ázsiai nőkkel szembeni sztereotípiák: mint akik passzívak, feladatuk csak a kiszolgálás. Ez az erős kép lehetett az, ami miatt a legtöbb nézőben fel se merült, hogy a férfi felesége lenne látható a videón.

Számos olyan nő is megosztotta tapasztalait az interneten, aki maga ugyan nem fehér, de fehér férfihoz ment hozzá az Egyesült Államokban, és rendszeres élményük volt, hogy a gyerekükkel sétálva dadusnak nézték őket mások.

A videó értelmezésében legtovább a NewStatesman szerzője, Moley Tant ment, aki arról írt, hogy semmi vicces nincs ebben a videóban, viszont a patriarchátus remek összefoglalóját adja. Egyrészt képzeljük el, hogy egy nő tette volna ugyanazt, amit Kelly: a gyermekét eltoló nő láttán komoly viták mennének az interneten arról, hogy milyen kegyetlen ez a nő és hogy a karrierje miatt figyelmen kívül hagyja a cuki kis gyerekét.

Másrészt meg felbukkan a jelenetben az a láthatatlan munka is, amit a feleség végez el otthon, hogy férje kedvére szakérthessen a BBC-n: ez az az önfeláldozás Tant szerint, ami egyenesen vezet ahhoz, hogy tele a tévé férfiszakértőkkel, mert a háttérben a nők észrevétlenül végzik ezeket a feladatokat.

(Update: a helyzet bonyolultságát jól mutatja, hogy mint azóta felhívták rá a figyelmemet, a NewStateman cikke simán lehet paródia is, legalábbis erre utal a szerző neve, illetve hogy megjelent a témában egy hagyományos cikkük is. Tényleg nehéz ma ezekben a témákban eligazódni.)

Alighanem persze azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy egy ismeretlen család életébe betekintő másfél perces videóból túl messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Az viszont egyáltalán nem baj, ha a videó konkrét tartalmán túlmutatva újabb viták indulnak ezekről a jelenségekről és kérdésekről.

Azt pedig, hogy mindezek ellenére magával a videóval mi fog történni a közeljövőben, a legjobban Christopher Ingraham, a Washington Post újságírója foglalta össze:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.