A manipuri Vaslady 16 évig tartó éhségsztrájkja után beszállt a hivatalos politikába

Irom Sharmila Chanu, a manipuri vaslady 2012-ben, amikor már 12 éve éhségsztrájkolt. AFP PHOTO/Manjunath KIRAN

Nem sikerült. Irom Sharmila Chanu emberjogi harcos tavaly augusztusban felfüggesztette 16 éve tartó éhségsztrájkját, hogy a jövőben a hagyományos politikai keretek között folytassa harcát az emberi jogokat korlátozó, ellentmondásos indiai törvény, a hadseregnek külön felhatalmazást adó AFSPA (Armed Forces Special Powers Act) igazságtalansága ellen.

Eleve hegymenetnek tűnt, mert ellenfele az ország egyik meghatározó politikai ereje, a Kongresszus Párt egyik főminisztere, Ibobi Singh volt. Március 12-re összesítették a szavazatokat, Singh 18649 szavazatot szerezve megnyerte a thoubali választást. A második helyen a másik nagy indiai párt, a hindu nacionalista BJP jelölte, L Bashanta Singh végzett 8179 szavazattal.

Irom Sharmila, aki 16 éves éhségsztrájkjával kivívta magának a manipuri vaslady nevet, végül mindössze 90 szavazattal zárt.

"90 szavazatot kaptam, amit nagyon értékesnek tartok" - mondta, megjegyezve, hogy a többi párttal szemben ő nem etette-itatta a választókat, csak ajtóról ajtóra járva meghallgatta őket. A vereség nem keserítette el. "Bár legyőztek, folytatni fogom a harcom a drákói törvény ellen" - mondta. (via Times of India

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.