18 hónap börtönre ítéltek egy férfit, aki vezetés közben epilepsziás rohamot kapott, és a gyalogosok közé hajtott

baleset
2017 március 13., 15:22
comments 153

A Fővárosi Törvényszék pénteken 1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre súlyosította annak a férfinak a büntetését, aki 2013 augusztusában Budapesten, az Örs vezér téren okozott halálos közúti balesetet.

Súlyos következménye lett annak, hogy rosszkor, rossz helyen lett rohama

A vádlott vezetés közben egy kereszteződésben rosszul lett, epilepsziás rohamot kapott, és elvesztette az uralmát a kocsi felett. Folyamatosan gyorsulva, védőoszlopokat kidöntve elütötte az aluljáró lépcsőfeljáróján, illetve a járdán közlekedő gyalogosokat, akik közül az egyik a baleset miatt meghalt, egy másik ember maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérüléseket, illetve egy személy 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést, míg két sértett könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó közúti baleset okozásában, és egy év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy a büntetés fele részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Egyúttal végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől és kötelezte a bűnügyi költség viselésére.

Kérdés volt, hogy elítélhetik-e ilyesmiért

Az ügyben a bíróságnak elsősorban abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy a vádlottnál bekövetkezett epilepsziás roham és a vezetésre való alkalmatlansága felróható-e neki, illetve megállapítható-e a büntetőjogi felelőssége. A vádlott és a tanúk vallomásai, az orvosi dokumentáció meg a vádlottat korábban kezelő orvosok vallomásai és az igazságügyi orvosszakértők szakvéleménye alapján megállapítható, hogy a vádlott tudatában volt annak, hogy epilepsziás megbetegedésben szenved.

A másodfokú bíróság szóbeli indokolása szerint a vádlott az eljárásban elismerte, hogy gyerekkora óta epilepsziában szenved, ennek ellenére nem kezeltette magát, a háziorvosának sem szólt a betegségéről, és az azzal kapcsolatos zárójelentéseket nem mutatta meg, ugyanis tisztában volt vele, hogy ha a betegsége kiderül, akkor az orvosi vizsgálatok a gépjárművezetésre alkalmatlanságát állapíthatják meg.

Az évente két alkalommal előforduló éjszakai rohamok után nem keresett fel neurológiai szakrendelést, és nem szedte megfelelően a házi orvosa által alvászavarra felíratott, epilepszia kezelésére is szolgáló gyógyszert sem. Annak a több mint 10 évvel ezelőtt kiírt napi adagja egyébként csak egy 5 éves gyerek kezelésére lenne elegendő.

Tudta mit csinál, vállalta a kockázatot

A másodfokú bíróság egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy a vádlott tudatos gondatlansággal követte el a bűncselekményt, azzal, hogy a betegsége kezelésére nem mutatott együttműködési hajlandóságot az orvosokkal és 14 éven át nem vett részt a betegségével kapcsolatos kivizsgáláson, illetve a felírt gyógyszert önkényesen nem az előírásoknak megfelelően szedte, és tisztában volt azzal is, hogy a gyógyszer megvonása korábban már nappali epilepsziás rohamot váltott ki nála, vállalta a roham kialakulásának folyamatosan fennálló veszélyét.

Tehát annak tudatában vett részt a közúti közlekedésben, hogy a kocsi biztonságos vezetésre képtelen állapota bármikor bekövetkezhet, és könnyelműen bízott annak hátrányos következményei (így egy epilepsziás roham és azzal összefüggő közlekedési veszélyhelyzet) elmaradásában.

A másodfokú bíróság a vádlott alanyi bűnössége fokára, a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára is figyelemmel, továbbá a társadalmi szempontból fontos generális prevenció érvényesülése miatt is indokoltnak látta, hogy az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés időtartamát 1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre súlyosítsa. Egyetértett a másodfokú bíróság az egészségügyi és közlekedés pszichológiai szempontból is járművezetésre alkalmatlan vádlott közúti járművezetéstől végleges hatállyal történő eltiltásával is. Az ítélet jogerős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.