Újságírót és ellenzékieket is börtönre ítéltek, mert részt vettek a „naplopókra kiszabott adó” elleni fehéroroszországi tüntetéseken

külföld
2017 március 13., 18:51
comments 54

Börtönbüntetésre ítéltek egy újságírót és egy ellenzéki vezetőt Fehéroroszországban, miután részt vettek a „naplopókra kiszabott adó” elleni tüntetéseken – közölte a helyi, Vjaszna nevű emberi jogi szervezet.

Mint írták, Viktar Andrejev független újságírót és Paval Szevjarinecet, egy kereszténydemokrata ellenzéki párt vezetőjét 15 napi börtönre ítélték a kelet-fehéroroszországi Orsában tartott vasárnapi tüntetés után, három másik férfit pedig kettőtől 15 napig terjedő börtönre ítéltek a tüntetésért.

Az Egyesült Államok által finanszírozott Szabadság Rádió újságírójára, Halina Abakuncsikra és a Belsat független televíziós csatorna újságírójára, Kacjarina Bahvalovára pedig 690 fehérorosz rubel (több mint 215 ezer forint) pénzbüntetést szabtak ki.

A Vjaszna szerint 18 újságírót és bloggert állítottak elő az orsai tüntetés után.

Három embert a szombati breszti, egyet pedig a vasárnapi bobrujszki tüntetés után ítéltek rövid börtönbüntetésre.

Aljakszandr Lukasenka elnök csütörtökön jelentette be, hogy Fehéroroszországban az idén már nem fogják alkalmazni a nem teljes munkaidőben dolgozókat megadóztató törvényt, miután februárban hatalmas tömeg tüntetett az utcákon a „naplopók elleni törvényként” elhíresült jogszabály visszavonásáért.

A 2015-ben hatályba lépett törvény az évente 183 napnál kevesebbet dolgozókra mintegy 250 dollárnak megfelelő összegű adót ró ki az adóbevétel-kiesés kompenzálására. A jogszabály nagy elégedetlenséget váltott ki a fehéroroszok körében, akik közül sokan az olajár esése és az oroszországi gazdasági válság miatt 2 éve tartó recesszió miatt alig tudnak megélni. A havi átlagfizetés 2014 közepén még 630 dollár volt, 2017 elejére 380 dollárra esett vissza.

Februárban mintegy 2000 ember tiltakozott Minszkben a „naplopótörvény” ellen. Az utóbbi 6 évben ez volt a legjelentősebb demonstráció Fehéroroszországban. Az utóbbi hetekben vidéken is voltak hasonló megmozdulások, és az ellenzék márciusra is tervezett még tüntetéseket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.