Orbán csicskázással válaszolt Vona ügynöközésére

POLITIKA
2017 március 13., 14:39
comments 200
photo_camera Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vona Gábor hétfőn a parlamentben az ügynökakták nyilvánosságra nem hozását kérte számon a miniszterelnökön. A rendszerváltás legnagyobb csalódásának nevezte, hogy nem hozták teljesen nyilvánosságra az ügynöklistákat. A Jobbik elnöke abban is biztos, hogy Orbán Viktor a katonaévei alatt kapcsolatban állt a szolgálatokkal és a családjában is voltak olyanok, akik jelentettek az ÁVH-nak:

„Miniszterelnök úr, én tisztában vagyok azzal, hogy ön a katonai évei alatt kapcsolatba került a szolgálatokkal. Én azzal is tisztában vagyok, miniszterelnök úr, hogy az ön családjában is volt olyan, aki 1956-ban, a forradalom idején ügynökként dolgozott az ÁVH-nak.”

Vona azt kérte Orbántól, hogy ebben a kérdésben mutassa meg „rendszerváltó énjét”, és válaszolja meg, mi elől menekül, van-e titkolni valója. 

Két évvel ezelőtt Simicska Lajos dobta be egy interjúban, hogy szerinte Orbán Viktort beszervezték a katonaságban.

A válaszában Orbán Viktor egyszerűen hazugnak nevezte Vonát. A miniszterelnök szerint az ügynökmúlttal kapcsolatban már mindent tisztáztak. Szerinte a politikai vezetők minden személyes vonatkozású adata elérhető az interneten. Az ügynökakták nyilvánosságra hozásáról pedig annyit mondott, mindent megoldanak azzal, hogy a kormány mágnesszalagokat ad át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának a Nemzeti Emlékezet Bizottságának jelentése alapján. 

photo_camera Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vona Gábor viszontválaszát azzal kezdte, hogy „az egész világot azért nem Soros György és nem Simicska Lajos irányítja”. Szerinte Orbánnak mostanában mindenről az S betűvel kezdődő nevek jutnak eszébe, és valamiért problémái vannak ezekkel a szavakkal. 

Azt követelte a miniszterelnöktől, mondja ki egyértelműen, soha nem volt ügynök, soha nem adott jelentést senkiről. Erre Orbán annyit válaszolt, hogy ők mindig a másik oldalon álltak: őket üldözték, őket hallgatták le, az ő lakásaikba telepítettek lehallgató készülékeket, nem működtek együtt a semmiféle állambiztonsági szolgálattal. 

Orbán végül nem hagyta ki a heti simicskázását sem. A miniszterelnök szerint a Jobbik képviselői már nem a saját álláspontjukat képviselik. A Fidesz korábbi pénztárnokára utalva azt mondta, hogy a Jobbik egy nagyvállakozó zsebébe került:

„Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak.” 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt