Erdogan bedobta Srebrenicát is, hogy sót dörzsöljön a hollandok sebébe

2017 március 14., kedd 16:07

Az 1995-ös srebrenicai mészárlás felelősei hollandok, mondta ma egy beszédében Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A vérengzés óta tudjuk, milyen romlott a hollandok jelleme,

mondta. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint ez undorító történelemhamisítás, és hozzátette, nem fog erre a szintre lealacsonyodni.

Hollandiában holnap tartják a választásokat, ahol az a fő kérdés, hogy a szélsőségesen idegenellenes Geert Wilders nyeri-e a választást, vagy a Rutte konzervatív pártja. (Arra a holland választási rendszer miatt nincs sok esély, hogy Wilders hatalomra kerüljön.)

Srebrenicában nyolcezer embert, főleg iszlám vallású bosnyákokat öltek meg Ratko Mladic boszniai szerb katonái, miközben holland ENSZ-katonák voltak a közelben, és nem sikerült megakadályozniuk a vérontást. (Ez akkora szégyen Hollandiának, hogy egy kormányuk, aminek semmi köze nem volt az 1995-ös eseményekhez, 2002-ben lemondott.)

Törökországban népszavazás lesz a közeljövőben, arról kell dönteni, hogy Erdogan kapjon-e még a mostaninál is nagyobb hatalmat. Ennek érdekében kampányol a török politikus Nyugat-Európa török közösségeinél is, viszont az utóbbi napokban egyre mérgesebb viták vannak ekörül. A német és a holland hatóságok megakadályoztak számos Erdogan-párti gyűlést – biztonsági okokból –, Erdogan azóta banditaországoknak hívja a két országot, de volt heves nácizás is. (Telegraph, BBC)