Ha nyerne az elnökválasztáson, Marine Le Pen nemzeti konzultációt indítana Franciaországban a bevándorlásról

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke államfővé választása esetén nemzeti konzultációt szervezne a francia állampolgárság megszerzésének feltételeiről.

„Egy konkrét témáról kezdeményezek nemzeti konzultációt: hogy melyek az országba való belépés, az itt tartózkodás és az állampolgárság megszerzésének feltételei” - mondta a radikális jobboldali populista pártelnök hétfő esti sajtótájékoztatóján Párizsban. „Ez a konzultáció a társadalombiztosítási rendszereink jellegéről, kereteiről és hozzáféréséről, és a szolidaritási rendszereinkről fog szólni, amelyek már nagyon kevéssé nemzetiek.”

Marine Le Pen szerint a bevándorlási helyzet évről évre ellenőrizetlenebbé vált, a migránsok milliószámra telepedtek le Franciaországban. Álláspontja szerint a bevándorlók egy része újrateremtette származási közösségét, és nem a franciaországi erkölcsök és törvények szerint, hanem egy másik nyelvben él francia földön.

A felmérések szerint az elnökválasztás második fordulójába biztosan bejutó, de ott valószínűleg elbukó pártelnök úgy látja, hogy a 2000-es években a migránsok egy része és a gyermekeik háborút hirdettek Franciaország ellen.

Le Pen szerint legalább negyven éve minden tisztán látó és objektív elemző látja a problémák fokozódását. „Megfélemlítésről megfélemlítésre, a franciaellenes támadásoktól a terrorista cselekményekig, a polgárháború perspektívája már nem fantazmagória.”

A sajtótájékoztatót követően Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke jelezte, hogy a pártja nem népszavazást írna ki a kérdésről Le Pen, hanem nemzeti vitát indítana a bevándorlásról és az állampolgárság megszerzésének kérdéséről.

Azt nem tisztázták, mit értenek nemzeti vita alatt, de népszavazás nélkül nagyon valószínű, hogy a dologból valamilyen, a magyar nemzeti konzultációkra is emlékeztető dolog sülne ki.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.