Sokk Hollandiában: az utolsó közvélemény-kutatások szerint nem Wildersék nyernek holnap

Megjelent ma három közvélemény-kutatás is Hollandiában, ahol holnap lesz parlamenti választás – és mindhárom azt mutatja, hogy a kampány legvégén csúnyán elbukott Geert Wilders idegenellenes pártja, a PVV (Partij voor de Vrijheid).

Az I&O szerint nem csak a miniszterelnök, Mark Rutte pártja, a VVD, hanem még három másik párt, a balliberálisok, a zöldék és a kereszténydemokraták is meg fogják előzni Wilderséket, akik mindössze 14 parlamenti helyet szereznek a 150-ből (a mostani parlamentben 12 van nekik).

Az Ipsos szerint úgy látja, hogy a VVD-n kívül a kereszténydemokraták (CDA) előzik meg Wilderséket.

Egy harmadik cég, a Kantar nem mért ilyen nagy ugrást a legvégén, de ők is úgy látták, hogy Ruttéék növelték előnyüket Wildersékhez képest.

Ha Wilders nem nyeri meg a holland parlamenti választást, pláne ha a második helyet sem szerzi meg, akkor lényegében semmi nyomás nem lesz a most koalícióban együtt kormányzó többi párton, hogy bevonják a szélsőjobbosokat is. (Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.