Két robbantás is volt Damaszkuszban, legalább harmincan meghaltak

2017 március 15., szerda 18:41
30

Délután Damaszkuszban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy étteremben, nem sokkal egy bírósági épületben történt robbantás után. A merényletek elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet.

  1. Az első robbantásban a szíriai állami média szerint legalább 30-an meghaltak, és 102-en megsérültek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja 37 halottról számolt be, akik közül 21 polgári személy, míg 8 a biztonsági erők embere. Az első robbantás elkövetője bement az óvárostól nem messze lévő, Igazság Palotája nevű bírósági épületbe, ahol a rendőrség útját állta, hogy megmotozza. A tettes ekkor hozta működésbe a robbanószerkezettel ellátott mellényét. A robbanásnak pár méterről tanúja volt a szíriai legfőbb ügyész, Ahmed al-Szajed, aki megerősítette a 30 halálos áldozatról és 45 sebesültről szóló hírt.
  2. Az éttermi merényletet nem sokkal később és nem sokkal messzebb követték el. A rendőrség üldözőbe vett 3 gyanús személyt, az egyikük bemenekült egy étterembe, ahol felrobbantotta magát, a két társát pedig a rendőrök letartóztatták. Az éttermi robbantásban a SANA szíriai hírügynökség első jelentése szerint többen meghaltak, de a hírügynökség később csak 28 sérültről tudósított, akik zömmel nők és gyerekek. 
A szíriai biztonsági erők emberei Bassár el-Aszad portréja alatt a bírósági épületben a robbantás után (Fotó: Louai Beshara / AFP) Fotó: LOUAI BESHARA

Öt napon belül a második dupla robbantásos terrorcselekmény történt Szíria fővárosában. A múlt szombaton 40 ember – más források szerint 74 – halt meg egy kettős robbantásban Damaszkusz óvárosában. Másnap a neten az al-Kaida terrorszervezethez köthető szíriai szélsőséges csoport, a Dzsabhat Fatah es-Sám jelentkezett a kettős merénylet elkövetőjeként. (MTI, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt