Az amerikaiak rájöttek, hogy annyira nem szerencsés, hogy 3,4 millió dolláros rakétákkal szednek le 200 dolláros drónokat

David Perkins tábornok, az amerikai hadsereg kiképzési kérdésekért felelős vezetője adott elő egy konferencián, ott kerültek szóba azok a nehézségek, melyekkel az amerikai seregnek szembe kell majd néznie a következő években.

Itt hangzott el a történet, mely szerint az USA egyik meg nem nevezett szövetségese a közelmúltban egy Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakétával lőtt le egy kereskedelmi forgalomban is kapható, 200 dolláros drónt. 

A Verge beszámolója szerint Perkins főleg arról beszélt, hogy mennyire összetettek a harcászati helyzetek, ahol a parancsnokoknak egyszerre kell szárazföldi, légi és víz felől érkező fenyegetésekre is reagálniuk. Fel is idézett egy esetet, amikor egy vezető nélküli repülő eszközt lőtt le a szövetségesük a Patriot rakétával. A levadászás természetesen sikeres volt, viszont komoly gazdasági kérdéseket vet fel. 

Hosszabb távon pedig nyilván nem lehet megoldás, hogy az egyre inkább terjedő filléres drónokat 3,4 millió dolláros rakétákkal intézzék el. 

Perkins szerint amúgy a probléma feloldása a helyes parancsnoki hozzáállásban rejlik: sokáig alapigazság volt, hogy egy légtérből érkező fenyegetésre a helyes válasz a légvédelmi rakéta, de lehet, hogy a jövőben érdemesebb lenne előbb felmérni, pontosan mi is repül feléjük, és aszerint választani reakciót. 

A drónelhárítás amúgy is a következő szűk időszak nagy katonai slágere lehet: míg évtizeddel korábban főleg csak a nyugati országok öltek milliárdokat drónprogramokba, ahogy zuhant az elmúlt években a drónok előállításának költsége, úgy jelent meg egyre több fél eszköztárában. 

Múlt októberben már az Iszlám Állam is robbanóanyaggal felszerelt barkácsdrónokkal támadt kurd harcosokra Irakban. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.