EU- és bevándorláspárti baloldali párt lett a holland választás legnagyobb nyertese

2017 március 16., csütörtök 16:06
127

Végül nem a szélsőjobboldali Szabadságpárt, hanem a ZöldBal nevű párt lett a holland választások legnagyobb nem mainstream győztese. 

A 25 évvel ezelőtt, kommunisták, pacifisták és radikálisok által alapított párt nyerni tudott Amszterdamban és országosan is erősödtek: a következő parlamentben az eddigi négy helyett már 14 helyük lesz. 

(AFP) Fotó: Alexandros Michailidis

A párt vezetője a 30 éves Jesse Klaver, akinek apja marokkói származású, anyja pedig indonéz felmenőkkel rendelkezik. Klaver szerint a baloldal válasza az lehet Európában az erősödő szélsőjobboldallal szemben, hogy kiállnak az elveik mellett. Azt is üzente baloldali barátainak Európa-szerte, hogy ne próbálják meg becsapni az embereket.  

„Álljatok ki az elveitek mellett. Legyetek egyenesek. Támogassátok a menekülteket, Európát. Mi most megragadtuk a pillanatot az urnáknál. És szerintem ez egy üzenet Európának: megállíthatjátok a populizmust.”

Az eredményeket szerda este ezzel a poszttal kommentálták Twitteren:

Klaver 2015 májusában vette át a párt irányítását, ő az ország valaha volt legfiatalabb pártvezére, és elég elterjedt vélemény volt, hogy a politikusi tévévitákat is simán uralta. 1,6 millióan nézték például azt a vitát, ahol Geert Wildersnek arról beszélt, hogy a szélsőjobboldali populizmus, nem pedig a muszlim bevándorlás ásná alá a holland kultúrát és hagyományokat. Arról is többször beszélt, hogy szégyenteljes, hogy emberek, akik Hollandiában születtek, azt kell érezzék, hogy nem tagjai a társadalomnak. 

Az egyelőre nem világos, hogy végül kormányra kerülnek-e, a holland politikai rendszerben legtöbbször sokszereplős koalíciós kormányok jönnek létre, és egyelőre nem tudni, hogy a Mark Rutte vezette jobbközép/liberális VVD végül kikkel fog összeállni. Akár hetek vagy hónapok is eltelhetnek, mire megalakul majd az új holland kormány. (Guardian)

Javítás: A cikk korábbi verziójában az állt, hogy a ZöldBal ezzel a győzelmével a legnagyobb holland baloldali párt lett, de a helyzet ezzel szemben az, hogy az 1971-ben alapított Szocialista Párt több szavazatot kapott náluk, és ugyanúgy 14 helyre számíthatnak, mint a ZöldPárt. A tévedésért elnézést kérünk. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt