EU- és bevándorláspárti baloldali párt lett a holland választás legnagyobb nyertese

külföld
2017 március 16., 16:06
comments 122

Végül nem a szélsőjobboldali Szabadságpárt, hanem a ZöldBal nevű párt lett a holland választások legnagyobb nem mainstream győztese. 

A 25 évvel ezelőtt, kommunisták, pacifisták és radikálisok által alapított párt nyerni tudott Amszterdamban és országosan is erősödtek: a következő parlamentben az eddigi négy helyett már 14 helyük lesz. 

photo_camera (AFP)

A párt vezetője a 30 éves Jesse Klaver, akinek apja marokkói származású, anyja pedig indonéz felmenőkkel rendelkezik. Klaver szerint a baloldal válasza az lehet Európában az erősödő szélsőjobboldallal szemben, hogy kiállnak az elveik mellett. Azt is üzente baloldali barátainak Európa-szerte, hogy ne próbálják meg becsapni az embereket.  

„Álljatok ki az elveitek mellett. Legyetek egyenesek. Támogassátok a menekülteket, Európát. Mi most megragadtuk a pillanatot az urnáknál. És szerintem ez egy üzenet Európának: megállíthatjátok a populizmust.”

Az eredményeket szerda este ezzel a poszttal kommentálták Twitteren:

link Forrás

Klaver 2015 májusában vette át a párt irányítását, ő az ország valaha volt legfiatalabb pártvezére, és elég elterjedt vélemény volt, hogy a politikusi tévévitákat is simán uralta. 1,6 millióan nézték például azt a vitát, ahol Geert Wildersnek arról beszélt, hogy a szélsőjobboldali populizmus, nem pedig a muszlim bevándorlás ásná alá a holland kultúrát és hagyományokat. Arról is többször beszélt, hogy szégyenteljes, hogy emberek, akik Hollandiában születtek, azt kell érezzék, hogy nem tagjai a társadalomnak. 

Az egyelőre nem világos, hogy végül kormányra kerülnek-e, a holland politikai rendszerben legtöbbször sokszereplős koalíciós kormányok jönnek létre, és egyelőre nem tudni, hogy a Mark Rutte vezette jobbközép/liberális VVD végül kikkel fog összeállni. Akár hetek vagy hónapok is eltelhetnek, mire megalakul majd az új holland kormány. (Guardian)

Javítás: A cikk korábbi verziójában az állt, hogy a ZöldBal ezzel a győzelmével a legnagyobb holland baloldali párt lett, de a helyzet ezzel szemben az, hogy az 1971-ben alapított Szocialista Párt több szavazatot kapott náluk, és ugyanúgy 14 helyre számíthatnak, mint a ZöldPárt. A tévedésért elnézést kérünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.