Mindössze 13 százalékos eredményre futotta a holland szélsőjobboldalnak

Mark Rutte miniszterelnök. Pártja, a liberális VVD kibekkelte a szélsőjobboldali PVV rohamát, és megszerezte a győzelmet a szerdai hollandiai parlamenti választáson. ANP REMKO DE WAAL

Már csaknem véglegesek a szerdai hollandiai parlamenti választások eredményei, ezek alapján, bár a korábbi eredményéhez képest sokat gyengült, még így is fölényes győzelmet aratott Mark Rutte kormányfő jobboldali liberális pártja, a VVD. A szavazatok 21 százalékát megszerezve 32 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben.

A sokáig a győzelemre is esélyesnek tartott szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) messze lemaradva, 13 százalékkal végzett a második helyen, ezzel 19 képviselői helyet szerzett. A pártelnök Geert Wilders hajnalban el is ismerte a vereséget, és azt is bejelentette, hogy ellenzékben maradnak.

Ugyanannyit, mint a 12,6 százalékos eredménnyel harmadik kereszténydemokraták (CDA) és a dobogóról hajszállal lecsúszó liberális D66.

A választás meglepetése a Zöld Baloldal (GroenLinks), ami szinte a semmiből szerzett 15 helyet, megelőzve a 14 mandátumot szerző szocialistákat és a történelmi összeomlás után 29 képviselőhelyet bukva csak 9-et szerző szociáldemokrata Munkapártot (PvdA). Még a Keresztény Unió is bejutott hat képviselővel.

A részvételi arány magas, 82 százalék volt, bő hat százalékkal több, mint a legutóbbi választáson. (Via MTI)