Repedezik, roskadozik a 450 millióból épült vadonatúj dzsúdóközpont

sport
2017 március 16., 13:37
comments 408

Helyreigazítás:
"A 2017. március 16-án megjelent „Repedezik, roskadozik a 450 millióból épült vadonatúj dzsúdóközpont” című cikkünkben valótlanul híreszteltük az Aktív Kft.-vel mint kivitelezővel a ceglédi dzsúdóközpont kivitelezésével kapcsolatban, hogy:

  • repedezik a fal a teremben,
  • mozog alul a föld,
  • az épületből szögek állnak ki.
photo_camera Fotó: Ceglédi Spotlight

"Beírtunk a Seszták úrnak, hogy hogyan áll ez a terem, hova tűnt belőle 50 millió forint. 400-ból felépítették, a kormány 450 milliót szavazott meg a teremre. Se a szövetségnek, se a Nemzeti Sportközpontoknak nem volt joga hozzá, hogy ezt az 50 milliót onnan kivegye, és másra finanszírozza. Akkor talán, ha ez a terem csilvil, de hát nem ez történt".

Bíró Tamás, a Ceglédi Vasutas Sportegyesület (CVSE) Dzsúdó Szakosztályának vezetőedzője panaszkodott a Ceglédi Rádióban arról, hogy a városban épült Közép-magyarországi Dzsúdó központ ügyében fél éve nem történik előrelépés. A beszélgetést a helyi ügyek kitúrásával foglalkozó Ceglédi Spotlight szemlézte. A gond valójában az, hogy ami munka már megvalósult, finoman szólva hiányos: a mesteredző szerint

  • repedezik a fal a teremben,
  • a tartópillérek el vannak csúszva egymáshoz képest,
  • "mozog alul a föld",
  • gyakorlatilag nincs befejezve az épület: hiányzik festés, nincs beígért rugós tatami, nincs lerakva a parketta, nincs beépítve az öltöző és berendezve a konditerem.


A projektet finanszírozó Nemzeti Sportközpontok egyelőre nem reagáltak a kérdéseinkre. Pénz mindenesetre volt: 2013-ben és 2014-ben sportágfejlesztés során 447,6 millió forintot adott össze az állam az új létesítményre. A 2014-es alapkőletétel idején a szövetség elnöke, Tóth László és Simicskó István, akkor még sportért felelős államtitkár is lelkesen kiállt a projekt mellett.

Ami furcsa, hogy ehhez képest a kivitelezésről szóló közbeszerzést a kivitelezéssel megbízott Aktív kft. 378 millió forinttal nyerte meg, és nem tudni, mi lett a maradékkal. A Bíró által megkérdezett szakértők szerint 250-ből is simán kijött volna, de nem is ez az igazi baj, hanem hogy ennyiből sem készült el teljesen.

A kiírásban elég világosan szerepel, hogy az ár magában foglal "4 küzdőteret, ehhez csatlakozó nézőteret, konditermet, wellness részleget, öltözőket valamint a három használati módban működtethető előcsarnokot".

Lesújtóan nyilatkozott az épületről Dobrotka Béla dzsúdómester, az Esések Iskolájának alapítója is, aki bejárta az épületet, és hatalmas hézagokról, kiálló szögekről számolt be, hozzátéve, neki kimondottan az volt az érzése, az épület süllyed, a repedések sem véletlenül keresztezik a falakat. Ő már tavaly feljelentette a szövetséget és annak elnökét, Tóth Lászlót költségvetési csalás gyanúja miatt.

A szakosztály most azért is méltatlankodik, hogy nem a szakosztály és az önkormányzat által kért energiahatékony korszerűsítéssel együtt - napelem vagy hőszivattyú felhasználásának lehetőségével - valósult meg a központ. A fő érv ezzel szemben a forráshiány volt, pedig látható, hogy bőven lett volna még anyagi mozgástér, ráadásul ilyen célra uniós támogatások is lehívhatóak.

Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes dzsúdózó és a ceglédi dzsudósok jelenleg a volt városi zsinagóga épületének egy termét használják a felkészüléshez - megosztva a helyi fitness szakosztállyal. 10x10 négyzetméteren készülnek fel az ország legjobbjai. Ungvári egyébként diplomatikusan örül a csarnoknak, ahogy a Ceglédi TV sem tűnik elégedetlennek, sőt.

link Forrás

Bíró szerint fél éve gyakorlatilag semmi nem történt az ügyben, miközben a sportközpontok azt írják a honlapjukon, hogy a Malomtó széli sportközpont "műszaki átadása 2016. novemberében megtörtént, használatba vételi jogerős engedély 2017. februárban kiadásra került." A beígért dátum egyébként 2016. június volt.

Azt is írják, hogy a nemzetközi szövetség 560 négyzetméternyi tatamit adományozott a központnak - ezekkel egyelőre nem tudni, hogy mi van. A Vasutas most azért sem mer becuccolni a Malomtó széli épületbe, mert azzal "elfogadná" a jelenlegi infrastruktúra teljességét, ami a működtetés során súlyos pluszköltségeket róhatna az egyesület nyakába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.