Semjén szerint állami támogatást kaphat az Igazi Csíki Sör

POLITIKA
2017 március 16., 15:34
comments 454

A "nemzetpolitikáért" felelős miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt csütörtökön Budapesten újságíróknak magyarázta el, milyen megfontolások állnak a törvényjavaslat mögött, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt jegyeznek, és mely börtönnel fenyegetné a Heineken forgalmazóját

Semjén Zsolt elmondta: a javaslattal, amelyet jövő héten kezd tárgyalni az Országgyűlés, az önkényuralmi jelképek tilalmát kiterjesztik majd a kereskedelmi célú termékekre is.   

Kérdésre jelezte: a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is. 

        
Semjén beszélt arról is, hogy Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Semjén Zsolt a törvényjavaslatot "absztrakt erkölcsi megfontolással" indokolta, ugyanakkor kérdésre nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával. 

A Varga Mihály miniszter Facebook-oldalára felkerült 2015-ös fotón azt látni, hogy Világi Oszkár, a MOL szlovákiai leányvállalatának vezetője vezeti körbe valamiért Vargáékat a Csíki Sör gyárában
photo_camera A Varga Mihály miniszter Facebook-oldalára felkerült 2015-ös fotón azt látni, hogy Világi Oszkár, a MOL szlovákiai leányvállalatának vezetője vezeti körbe valamiért Vargáékat a Csíki Sör gyárában

Megjegyezte: a Heineken logójában vörös csillag szerepel, ami nyilvánvaló politikai tartalom. Felidézte, hogy 1951-ben a vörös csillagot levették a sörről, majd 1991-ben a Szovjetunió megszűnése után visszatették. Semjén Zsolt kiemelte: Magyarországon emberek millióit nyomorították meg ennek a jelképnek a jegyében, ezért ezt nem fogják engedni. A miniszterelnök-helyettes azt ajánlotta a hollandoknak, gondolják végig, mit szólnának ahhoz, ha megjelenne egy olyan sör Hollandiában, amelyen horogkereszt lenne.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, hatályba lép, akkor amennyiben ilyen jellegű bejelentés érkezik a lakosságtól, az arra hivatott szerv dönteni fog, lehet-e forgalmazni a Heineken vörös csillagú logóval ellátott söreit. 

Semjén Zsolt jelezte: a törvényjavaslatban annyi engedmény szerepel, hogy indokolt esetben a kormány felmentést adhat.

A Csíki Sör és a Heineken között azóta zajlik jogvita, hogy a román bíróság kimondta, a Csíki sör márkanév a holland Heinekent illeti meg, nem pedig egy elég zavaros hátterű, részben szintén holland, de valamennyire magyar kézben lévő céget. Ha valakit érdekel részletesebben is a sörtörténelem, kezdetnek ezt a posztot ajánljuk. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.