Trump újraírt beutazási tilalmát is felfüggesztette a bíróság

külföld
2017 március 16., 05:43
comments 46
Donald Trump érkezése Washingtonba a szerda esti nashville-i nagygyűlése és legújabb beutazási tilalmának felfüggesztése után
photo_camera Donald Trump érkezése Washingtonba a szerda esti nashville-i nagygyűlése és legújabb beutazási tilalmának felfüggesztése után. Olivier Douliery - Pool/Getty Images

Csak nem sikerül Donald Trumpnak teljesítenie egyik legellentmondásosabb, egyben hívei számára legvonzóbb választási ígéretét, a muszlimok beutazásának betiltását. Első erre vonatkozó rendeletét azonnal megtámadták a bíróságokon, amelyek igazat is adtak a kérvényezőknek, és felfüggesztették a végrehajtását.

Trump stábja több mint egy hónapot dolgozott a rendelet újraírásán. Az új változatból már kimaradtak azok a kitételek, amelyek szerint a keresztény vallású menekülteknek kivételes elbánás jár. Ennek ellenére az új rendeletről elsőként döntő hawaii szövetségi bíróság bírája, Derrick K. Watson szerint "minden éppeszű, objektív szemlélő" számára világos, hogy az új rendeletet is "azzal a céllal alkották, hogy egy bizonyos vallást hátrányosan különböztessen meg, még ha hangoztatott szándékai szerint vallásilag semleges is".

Watson bíró országos hatállyal felfüggesztette a tervek szerint csütörtökön életbe lépő rendelet végrehajtását. Watson döntésével szemben azon a kerületi felsőbb bíróságon, a nyugati parti 9. körzeti fellebbviteli bíróságon fellebbezhetne a kormány, amely az első elnöki rendeletet felfüggesztette.

Trump ezért szerda este nashville-i kampánygyűlésén már előre bírálta a 9. körzeti bíróságot, egyben rekedt hangon üvöltve "politikai döntésnek" minősítette Watson ítéletét. "Ez az ítélet gyengének mutat minket, pedig már nem vagyunk azok, higgyenek nekem" - harsogta rajongói üdvrivalgása közepette.

Még azt is megkockáztatta, hogy az általa csak "felvizezettnek" nevezett új rendelet helyett újra az eredetit adja ki. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.