18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

30 másodpercen belül szopatnak benne, mégis mély dráma lett a Pumped Gabó életéről szóló valóságshow

Média
2017 március 17., 19:11

- A húszasokat számolod, baszki?
- Igen baszki
(Pumped Gabó és az anyja beszélgetése a Pumpedék második epizódjából)

Lenyűgöző sorozat indul hétfőn éjjel az RTL Spike-on, engem legalábbis teljesen levett a lábamról az elővetítés, ahol megmutatták az első két epizódot.

A tízmillió "nem nézek tévét, de ha mégis, akkor a Mezzo megy és a Wittgenstein Klub" országában Pumped Gabót azért mindenki ismeri: ő az a gyúrós csóka, akit a Balaton Soundon lefilmezett az Index, ahogy gyúrás közben hülyén táncol, és ettől nagyon híres lett. Gabóra hamar lecsapott a TV2, szerepelt pár műsorban, de hogy tényleg tud-e médiakarriert csinálni, az most fog eldőlni, hiszen az RTL Spike a csajára, rá és a baráti körükre alapozott egy egész doku-reality sorozatot, Pumpedék címmel.

Az alaphelyzet az, hogy Gabó húszéves és állandóan csajozik, bulizik és gyúr, a csaja, Ági viszont erős tízessel több, és nem pasizik, mert azt Gabóval szeretné csinálni. Mindkettejük szinte kizárólag olyanokkal barátkozik, akik vagy már szerepeltek valóságsóban vagy legalább megpróbálták. A társaságból természetesen senki sem dolgozik, sőt ilyesmi eszébe sem jutna, viszont az anyjukat is eladnák 500 gramm fehérjeporért, és ez itt most nem valami rafinált drogos szleng, hanem igazi fehérjeporra kell gondolni, természetesen a gyúráshoz: a barnítókrém olyan nekik, mint másnak az ivóvíz és többet basztatják a telefonjukat, mint a két gyerekem összesen. Gabó csaja, aki az érett-felnőtt pólust képviseli, egy tetovált rúdtáncos csajjal és egy csivavával él egy ágyban.

A sorozat az alkotók állítása szerint egészen minimális szerkesztői beavatkozással, megírt jelenetek nélkül készült - amit a két első epizód láttán el is hittem, bár könnyen megvezethető vagyok - a szereplők saját kamerát is kaptak és a külső kamerás felvételeknél lehetőleg csak 1 darab operatőr volt jelen.

A végtermék nyilván akkor élvezhető csak, ha a fő karakterek érdekesek benne. Pumped Gabóról igazából semmit sem tudtam a híres kisfilmjén kívül, így ő volt a legkellemesebb meglepetés. Személy szerint már azt is élveztem, hogy úgy néz ki, mint Christiano Ronaldo és Vaszily Miklós MTVA-vezérigazgató szerelemgyereke, de perceken belül kiderült az is, hogy úgy beszél, mint Torrente, vagy a Roncsfilm szereplői, csak épp a való életben. Ahogy azt mondja a tök beteg, egész éjjel hányó csajának, hogy 

Tényleg kicsit büdös a szád

hogy rövidesen közölje vele, hogy 

Hazamegyünk és jól meg foglak baszni

az így leírva lehet ellenszenves, de kontextusba helyezve lenyűgöző, az utóbbi pedig direkte érzelmesnek hat. Gabót csak a barátja, Soma, meg a pina érdekli az Instagram-lájkokon kívül, na meg persze az, hogy híres legyen, Ági meg gyereket szeretne, de most nem fogom lelőni az egész sztorit, a lényeg, hogy ő is érdekes figura, Gabó anyjáról, a beszólós húgáról és a két valóságsós haverról nem is beszélve. Ami fontos még, hogy a furcsa hősöket kedvelni is lehet, nem pedig furcsa állatként figyelni, még Gabót is. De Torrentének is mekkora rajongótábora van, engem is beleértve!

Az általam látott két részben vadul váltogatták egymást a nettó parasztkodások, az abszurd, szürreális taplóságok, vicces köcsögségek és igazán megrázó jelenetek. No meg egy lendületes leszopás, rögtön nyitásnak. Ahogy az ember belekerül ebbe a bizarr, de talán tényleg létező világba, hamar megérti a szereplők által használt különös nyelvet. Húsz perce néztem és már tökéletesen értettem, milyen őszinte és érzelmes megnyilatkozás Gabótól, amikor a beteg csajához megérkezve azt mondja neki, hogy ébredés után az Instagram-fotóit nézegette és

majdnem ki is vertem rád.

Az egész hamar valódi drámává áll össze: olyan embereket ismerünk meg, akik semmi mást nem szeretnének, mint munka nélkül híresnek lenni, lehetőleg valóságsók révén, mert a dolognak más módját nem tudják elképzelni. És szinte kizárólag kihangosítva beszélnek a mobiljukon! Vagyis igazi meta-valóságsóval van dolgunk: ez egy olyan valóságsó, ami azt állítja, hogy nem a manipulált valóságsók eszközeivel mutatja be a valóságsó-szereplők igazi arcát, miközben mégiscsak egy valóságsó. Erre verje ki egy Tamás Gáspár Miklós-maszkos, György Péter-zakós filmesztéta! Viccből a haverunk kezébe adott szaros vécékefét ilyen Inception-höz illő mélységben nem hiszem, hogy sokan feldolgoztak volna. 

Nem fogok túl sokat szpojlerezni, de már az első két részben olyan erős, filmbe illő jeleneteket láttam, mint

  • Pumped Gabó elkéri az anyja utolsó ötezresét, hogy csirkét vegyen belőle, de aztán fehérjeporra költi a pénzt.
  • Pumpedné Ági asszony a műkörmös fekete kisfiával játszik.
  • Pumped Gabó kieszi a hajszálakkal borított, rohadó csirkemaradékot a szemetesből, majd húszforintosokat számol az anyjával, hogy el tudja vinni Ágit vacsorázni.

Én eddig azt hittem, hogy fingásról többet nem lehetséges beszélni, mint az Index és a 444 szerkesztőségében. Ebben is naiv voltam!

Ha naiv vagy te is, a Pumpedék az ízelítő alapján egy próbát bőven megér.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.