A Facebook segítségével büntetné a vallásgyalázást a pakisztáni kormány

INTERNET
2017 március 17., 05:49

A pakisztáni hatóságok arra kérték a Facebook üzemeltetőit, hogy segítsenek nekik megtalálni azokat a pakisztániakat, akik istenkáromló tartalmat osztanak meg az oldalon. Az országban szigorúan büntetik az istenkáromlást, bizonyos esetekben akár halálbüntetést is kiszabhatnak érte. Ezeket a vádakat általában arra használják, hogy elhallgattassák a kisebbségeket.

Nawaz Sharif, az ország miniszterelnöke a héten hirdetett hadjáratot a közösségi oldalakon terjedő blaszfémia ellen. A pakisztáni belügyminiszter már az FBI-t és az oldalak üzemeltetőit is megkereste az ügy miatt. Szerinte a Facebooknak és a hasonló szolgáltatóknak meg kell osztaniuk velük, kik állnak az istenkáromló posztok mögött. Beszélt arról is, hogy a Facebook egy csapatot küld hozzájuk, de ezt az oldal nem erősítette meg. 

A Facebook egy közleményben reagált a pakisztáni kormány kérésére, amiben azt írták, megvizsgálják a megkeresést, de továbbra is figyelni fognak a magánszféra védelmére és a felhasználók jogaira. Közölték, hogy a saját felhasználói szabályaik és a vonatkozó jogszabályok alapján döntik el, hogy kiadják-e a felhasználóik adatait.

Pakisztánban gyakran cenzúrázzák az internetet, blokkolni szokták az iszlámellenes és pornográf tartalmakat. 2010-ben a Facebookot is letiltották, hogy megállítsák a Mohamed-karikatúrák terjedését. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.