A NOB dolgozik azon, hogy már most ki lehessen osztani a következő két olimpia helyszínét

2017 március 17., péntek 10:02
81

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete munkacsoportot hozott létre, hogy új javaslatokat dolgozzon ki az olimpiai pályázatok elbírálására. 

Az egyik elképzelés szerint lehetséges lenne a kettős helyszínkijelölés 2024-re és 2028-ra.

A négy alelnökből álló testület júliusban, Lausanne-ban osztja meg az öteletit a tagsággal, amikor a 2024-es játékokért versenyben maradt két pályázó, Los Angeles és Párizs a prezentációját tartja.

A végrehajtó bizottság a jövő évi téli olimpiai dél-koreai helyszínén, Pjongcsangban határozott pénteken a munkacsoport felállításáról, ezzel egyben kinyitotta a kaput a 2024-es és 2028-as olimpia egyidejű kijelölése előtt, Thomas Bach NOB-elnök szerint azért, hogy megőrizze a két pályázatot.

Minden az asztalon van. Egyetlen opció sincs elvetve. Ez magában foglalja a 2024-es és 2028-as odaítélést is” - mondta Bach, ami azt jelzi, hogy a kettős helyszínkijelölés utóbbi hetekben felbukkanó ötletét minden eddiginél határozottabban tanulmányozzák a NOB-vezetők.

Egy ilyen lépeshez azonban módosítani kellene a NOB Chartát, amely kimondja, hogy az olimpia házigazdáját rendkívüli esetektől eltekintve a rendezés előtt hét évvel kell kijelölni. Bach szerint mindig van helye az értelmezésnek, a változásokhoz történő alkalmazkodásnak. 

A kettős kijelölésnek az lenne az előnye, hogy megőriznék Párizs és Los Angeles pályázatát is, a következőről ugyanis várhatóan lemondana a 2024-ért alulmaradó jelentkező. Ugyanakkor a két jelölt az utóbbi időben hangoztatta, hogy a 2024-es játékok megrendezése érdekelné.

A következő olimpia helyszínéről szeptember 13-án, Limában döntenek. Az eredeti érdeklődők, jelentkezők közül négyen visszaléptek. A magyar vezetés március 1-jén döntött úgy, hogy inkább kiszáll a versenyből, miután 266 ezer aláírás gyűlt össze a rendezésről szóló népszavazáshoz. Korábban Boston, Hamburg és Róma lépett vissza. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt