Jogerősen felmentette a bíróság a moszkvai kirendeltség ügyének vádlottjait

Székely Árpád volt moszkvai nagykövet és hat társa ügyében a Fővárosi Ítélőtábla pénteken kimondta, hogy mindannyian ártatlanok a moszkvai magyar Kereskedelmi Képviselet gigantikus, 17 ezer négyzetméteres ingatlanának eladása ügyében.

A negyedrendű vádlott, Császy Zsolt és a másodrendű vádlott, Horváthné Fekszi Márta hallgatja az elsőfokú ítéletet a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása kapcsán hűtlen kezelés, illetve bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt indult per tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2015. november 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Amíg hozzá tartozott, ez volt a legértékesebb külföldi ingatlana a magyar államnak, amit aztán a vevő, az orosz Viktor Vekszelberg üzletemberhez köthető offshore-vállalat négyszeres áron adott tovább az orosz államhoz. Emiatt később Oroszországban is büntetőeljárás indult az ügyben.

A döntés gyakorlatilag megegyezik azzal, amit az első fokon intézkedő Budapest Környéki Törvényszék 2015-ben hozott.  A nyomozás még 2009 őszén kezdődött, és 2013 májusában jutott el vádemelésig. Székely mellett többek közt Horváthné Fekszi Márta egykori külügyminisztériumi államtitkárnak, Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatójának és Császy Zsolt értékesítési igazgatónak is bíróság elé kellett állnia bűnpártolás és magánokirat-hamisítás vádja miatt.  

Az ügyészség szerint több milliárd forint kár érte az országot az üzlet miatt, Székelyék pedig felettesei tudta nélkül intézkedett az ingatlan eladásáról, miközben bűntársai fedezték őt, de ezt nem sikerült bizonyítani. Hiába kért az ügyész letöltendő börtönt a volt nagykövetre, a vád nem állt meg. Székely Árpád és a többi vádlott mindvégig kiállt ártatlanságuk mellett. A nagykövet azzal védekezett, hogy az eladást egy erre vonatkozó kormányrendelet értelmében indította el, és kormányzati utasításra cselekedett. (Index / MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.