Jogerősen felmentette a bíróság a moszkvai kirendeltség ügyének vádlottjait

jog
2017 március 17., 11:06
comments 96

Székely Árpád volt moszkvai nagykövet és hat társa ügyében a Fővárosi Ítélőtábla pénteken kimondta, hogy mindannyian ártatlanok a moszkvai magyar Kereskedelmi Képviselet gigantikus, 17 ezer négyzetméteres ingatlanának eladása ügyében.

Budapest, 2015. november 25. A negyedrendű vádlott, Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója és a másodrendű vádlott, Horváthné Fekszi Márta volt külügyminisztériumi államtitkár hallgatja az elsőfokú ítéletet a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása kapcsán hűtlen kezelés, illetve bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt indult per tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2015. november 25-én. A bíróság felmentette az elsőrendű vádlottat, Székely Árpád akkori moszkvai nagykövetet és hat társát. MTI Fotó: Máthé Zoltán
photo_camera A negyedrendű vádlott, Császy Zsolt és a másodrendű vádlott, Horváthné Fekszi Márta hallgatja az elsőfokú ítéletet a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása kapcsán hűtlen kezelés, illetve bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt indult per tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2015. november 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Amíg hozzá tartozott, ez volt a legértékesebb külföldi ingatlana a magyar államnak, amit aztán a vevő, az orosz Viktor Vekszelberg üzletemberhez köthető offshore-vállalat négyszeres áron adott tovább az orosz államhoz. Emiatt később Oroszországban is büntetőeljárás indult az ügyben.

A döntés gyakorlatilag megegyezik azzal, amit az első fokon intézkedő Budapest Környéki Törvényszék 2015-ben hozott.  A nyomozás még 2009 őszén kezdődött, és 2013 májusában jutott el vádemelésig. Székely mellett többek közt Horváthné Fekszi Márta egykori külügyminisztériumi államtitkárnak, Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatójának és Császy Zsolt értékesítési igazgatónak is bíróság elé kellett állnia bűnpártolás és magánokirat-hamisítás vádja miatt.  

Az ügyészség szerint több milliárd forint kár érte az országot az üzlet miatt, Székelyék pedig felettesei tudta nélkül intézkedett az ingatlan eladásáról, miközben bűntársai fedezték őt, de ezt nem sikerült bizonyítani. Hiába kért az ügyész letöltendő börtönt a volt nagykövetre, a vád nem állt meg. Székely Árpád és a többi vádlott mindvégig kiállt ártatlanságuk mellett. A nagykövet azzal védekezett, hogy az eladást egy erre vonatkozó kormányrendelet értelmében indította el, és kormányzati utasításra cselekedett. (Index / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.