Földesúradót vezetne be a Jobbik

Tbg
2017 március 18., szombat 10:46
182

A Jobbik úgynevezett földesúradót vezetne be kormányra kerülése esetén , közölte Vona Gábor pártelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az adó a 300 millió forint feletti éves vagyongyarapodásra terjedne ki és 2002-ig visszamenőleg alkalmaznák.

A közterhet progresszív módon vetnék ki, azaz minél nagyobb lenne a gyarapodás, annál magasabb lenne az elvonás mértéke. Az adót addig tartanák fenn, amíg indokolt, és 2002-ig visszamenőleg alkalmaznák.

A Fidesz-kormány által bevezetett bankadót és a multiadót is fenntartanák.

Vona Gábor a javaslatát azzal indokolta, hogy a igazságtalanul vagyont szerzett "földesurakat", "Orbán Viktort és szotyolabarátainak körét" vissza kell terelni a közteherviselés keretei közé.

Az ellenzéki politikus szerint az érintettek bevételét nehéz meghatározni, mert egy része gyaníthatóan eltitkolt jövedelem, ugyanakkor - mint fogalmazott - "nem lesz kibúvó", a külföldi és hazai hatóságok együttműködésével fel fogják tárni ezeket a vagyonokat és "a fideszes polip összes csápját" levágják.

Vona Gábor szólt arról is, hogy az adóbevételt az ország versenyképességének növelésére, egészségügyi fejlesztésekre, az oktatás színvonalának növelésére fordítanák és fejlesztési forráshoz juttatnák a kis- és közepes vállalkozásokat.

Egyúttal arra is kitért, hogy a tisztességes gyarapodást elért cégeknek nincs mitől tartaniuk, a fókuszt a "politikai hátszéllel megtollasodott" vállalkozókra irányítják.

Arra a kérdésre, hogy az adónem Simicska Lajos nagyvállalkozóra is vonatkozna-e, azt felelte, hogy mindenkire, akire az adott paraméterek vonatkoznak.

Kérdezték arról is, mi a különbség a Jobbik javaslata és a szocialisták luxusadóról szóló felvetése között. 

Vona Gábor szakmaiatlannak, hiteltelennek és erőtlennek nevezte az MSZP javaslatát, hozzátéve: a szocialisták az "egykori padlássöprések pártjaként" nem tudnak különbséget tenni tisztességes és tisztességtelen vagyongyarapodás között. A Jobbik az utóbbit szankcionálná. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt