Hitler asszonyként ábrázolta egy török kormánypárti lap Angela Merkelt

Hitler asszonyként, „ronda nénének” nevezte és ábrázolta szombati számában a Gunes nevű török erdoganista lap Angela Merkel német kancellárt.

A török-német (és török-holland) viszony azóta romlott meg látványosan – bár az európai menekültválság miatt amúgy sem felhőtlen évek óta –, hogy a német és holland hatóságok megakadályozták, hogy török kormányzati politikusok Németországban és Hollandiában kampányoljanak.

A török kormányzati propaganda ezután orrba-szájna elkezdte lefasisztázni és lenácizni Merkelt és a német kormányt, továbbá „csatlósait” (Hollandia, Belgium, Ausztria).

Fotó: Linda Say/dpa

A kint élő törökök is szavazhatnak ugyanis azon a törökországi referendumon, amelyen Recep Tayyip Erdogan török államfő a jelenleginél is jobban kiterjesztené az elnöki hatáskört.

A javaslat kritikusa szerint ezzel a demokratikus processzusok maradéka is eltűnne a török állami berendezkedésből.

A német Bild két nappal ezelőtt nyílt támadást intézett Erdogan politikája ellen, címlapon jelentve ki, hogy a török elnök nem demokrata, és árt az országának. A Gunes erre válaszolt.

A német kormány helyettes szóvivője ugyanakkor érdemben nem kommentálta a címlapot, felesleges provokációnak nevezte azt.

Címlapkép: AFP PHOTO / YASIN AKGUL

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.