Koleszteringyilkos gyógyszert fejlesztenek az angolok

egészség
2017 március 18., 15:58
comments 128

Viszonylag jelentősnek mondható, 27 ezres mintán tesztelték brit orvoskutatók az evolocumab névre keresztelt gyógyszert, amely átlagosan 60 százalékban csökkentette a tesztalanyok rossz koleszterinszintjét, csökkentve ezzel a stroke vagy a szívinfarktus esélyeit.  

A tesztalanyokat olyanok közül válogatták ki, akik egyébként is szednek a rossz (LDL) koleszterinszint csökkentését célzó sztatin gyógyszereket, és az evolocumab hatására tovább estek a koleszterinmutatók, és a hirtelen szívmegállás vagy az agyérgörcs kockázata.

A kutatás szerint a gyógyszer két éves adagolása minden 74. tesztalanynál hozzájárult egy stroke vagy szívmegállás megelőzéséhez. A New England Journal of Medicine-ben publikált eredmények meggyőzőek, fontos viszont azt is hozzátenni, hogy a szív- és érrendszeri elégtelenségek okozta halálozási arányokat nem befolyásolta az evolocumab adagolása. 

Az Egyesült Királyságban évente nagyjából 73 ezren halnak meg évente azért, mert túl sok zsír rakódik le az érrendszerben, megnehezítve majd ellehetetlenítve ezáltal a szív vérellátását, és 2,3 millió ember szenved valamilyen szívkoszorúér-betegségben, ami az egyik legfőbb halálozási ok az országban.

A kutatást vezet Peter Sever professzor szerint ez az egyik legbízatóbb előrelépés a sztatingyógyszerek 20 évvel ezelőtti piacra dobása óta, a sztatinokat viszont nem minden szervezet fogadja jól, és csak korlátozott mértékben alkalmasak a rossz koleszterinszint csökkentésére. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.