Több hely lesz az interneten: 35%-kal csökkentette a Google a képek méretét

Tbg
TECH
2017 március 18., 07:39
comments 132

Új, nyílt forráskodú képtömörítési eljárást dolgozott ki a digitális képek egyik legelterjedtebb szabványára, a JPEG-re a Google.

A svájci konyhai szlengben sütit jelentő Guetzli (Közép-Európában: Gützli) nevű algoritmus a cég szerint átlagosan 35%-os méretcsökkentés mellett ugyanazt a minőséget tudja visszaadni, mint a manapság elterjedt JPEG-szabványra épülő tömörítő algoritmusok. Ha pedig a mérete a képnek nem is csökken, jobb minőségű marad a tömörítés után.

A puding próbája persze az evés, az internet népe majd eldönti, valóban akkorát szól-e a Guetzli, mint amit a Google állít róla.

A hírről beszámoló Ars Technica a tehcnológiáról annyit ír, hogy feltehetően a Google nagyszabású neruális hálózat projektjére épül, amely leegyszerűsítve az emberi idegrendszer digitális leképezését jelenti, azaz azt, hogyan tudja a gép szimulálni az emberi érzékelést.

A kép- és videó tömörítés egyik nagy kihívása ugyanis, hogy meddig lehet valaminek a méretét csökkenteni úgy, hogy az csak annyira járjon információvesztéssel, hogy az emberi érzékelés minőségét még ne rontsa túlzottan.

Ennek első lépése természetesen a redundáns, rendszertelen adatok rendszerése, utána viszont a képinformációk kárára történik a tömörítés: ilyenkor a kép - a JPEG-szabvány esetében - maszatossá, a körvonalai kásássá válnak, a részletek elmosódnak.

photo_camera Balra az eredeti, középen a libjpeg, jobbra a Google tömörítése. Több a maszat középen, mint jobbra. (A kép csak illusztráció, mert nem JPEG, hanem PNG)
photo_camera Ebben az esetben a Guetzli nem csökkentett méretet a libjpeg-hez képest, viszont jobban megtartotta a színeket.

A Guetzli „pszichovizuális” módszere a Google szerint abban okosabb az ismert eljárásoknál, hogy képes megkülönböztetni azokat a részleteket, amelyek elmosása már az érzékelés romlásával járna: azaz tudja, hol lehet maszatolni és hol nem.

Na, majd meglátjuk. Ha jövő ilyenkorra több hely lesz az interneten, akkor a Google-nek lesz igaza, és lehet, hogy nemsokára már a 444-en is a Guetzli-féle módszerrel tömörített JPEG-et láthatnak az olvasók.

De mint minden internetező, én is tudom, hogy egy dologra sosem lesz képes a JPEG, ha a Google a feje tetejére áll, akkor sem:

Cicás GIF-re csak a GIF képes:

photo_camera A szerző 5 perc alatt készített cicás GIF-je

(Ars Technika)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.