Trump Merkelnek: Lehallgatni mindkettőnket lehallgatott Obama

Tbg
külföld
2017 március 18., 05:55
comments 105

Mintha két világ találkozott volna egymással pénteken Washingtonban, amikor az Egyesült Államok új elnöke először találkozott Angela Merkel német kancellárral.

A találkozó első sajtónyilvános eseményén Trump nem hazudtolta meg önmagát, amikor még arra sem volt képes - a kancellár külön megjegyzésének ellenére sem – hogy kezet fogjon egyik legfontosabb NATO-szövetségesével.

Végül ezt az egyszerű diplomáciai gesztust sikerült a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón letudni, de nagyjából ez volt a két vezető kölcsönös megmozdulása.

Már ha nem számoljuk ide Trump kiszólását, miszerint benne és Angela Merkel „annyi közös mindenképpen van”, hogy mindkettejüket lehallgatta az Obama-adminisztráció:

link Forrás

Ezt Trump egy újságírói kérdésre bökte ki.

Csakhogy míg Merkel lehallgatása többé-kevésbé alátámasztott tény, komoly diplomáciai feszültséget okozott a két adminisztráció között, Trump állításait egyelőre saját kampánystábján kívül senki sem – még a Konfgresszusban ülő republikánusok sem – osztják, alátámasztani eddig nem sikerült.

A BBC elemzői szerint ez is azt mutatja, mennyire máshogy értelmezte a két vezető saját szerepét ezen a találkozón, a globális politika színterén.

Amíg Merkel a globális helyzetről, a két ország kereskedelmi és katonai ügyeiről, az ukrán válságról és a NATO megerősítéséről beszélt, addig Trump mintha saját elnökválasztási kampányát folytatta volna.

Többek között ismét elújságolta az újságíróknak, hogy ő nyerte az elnökválasztást, majd az amerikai belső piac, az amerikai munkahelyek védelméről értekezett a német kancellárral az oldalán.

A BBC azt írja Trump kiállt a NATO-szövetség mellett, de sürgette, hogy a többi tagország is vegye ki a részét a védelmi kiadásokból. Németország ugyanis még mindig saját GDP-jének kevesebb mint 2 százalékát költi védelmi kiadásokra, ami az elvárás alatt van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.