https://444.hu/assets/merkel1.jpg

A németeknek ez már nagyon sok

külföld
2013 október 24., 10:03

Behívatták a berlini amerikai nagykövetet a külügyminisztériumba. Amiatt, hogy a német hatóságok arra gyanakszanak, hogy az amerikaiak (pontosabban az NSA) lehallgatták Angela Merkel kancellár mobiltelefonját. Az ügy úgy robbant ki, hogy a Spiegel nevű német laphoz is eljutottak az Edward Snowden által kiszivárogtatott NSA-dokumentumok.

photo_camera Fotó: Yves Herman / Reuters

Merkel felhívta Barack Obamát, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés, illetve követelte az ügy gyors és teljes feltárását. Obama biztosította, hogy az USA nem figyeli, és ezután sem fogja figyelni Merkel hívásait, közölte a Fehér Ház, de arról most nem beszéltek, hogy a múltban előfordult-e ilyesmi.

Guido Westerwelle külügyminiszter az ügyben találkozni fog John Emerson amerikai nagykövettel, ami nem szokványos két olyan szoros szövetséges között, mint amilyen az USA és Németország. A botrány beárnyékolhatja az uniós csúcstalálkozót is – írja a BBC. Személyes szál is van a történetben, mert a brit hírügynökség szerint Merkelt duplán sérti a lehallgatás, mivel Kelet-Németországban nőtt fel, ahol a telefon-lehallgatások mindennaposak voltak.

Thomas de Maiziere német védelmi miniszter szerint már semmi sem lesz olyan, mint eddig, ez nem egy kisebb összetűzés, amit könnyen elfelejthetnek.

A vezető német lapok reggel hatalmas botrányról írtak, a Süddeutsche Zeitung például „legnagyobb sértésként” említette az amerikaiak viselkedését.

photo_camera Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Egy veterán európai biztos, Michel Barnier azt mondta:

Ami sok, az sok!

Szerinte Európa nem lehet továbbra is ilyen naiv, és ki kell dolgoznia egy védelmi stratégiát, egy „európai adatfelhőt”, amibe nem láthatnak bele az amerikaiak.

Többen kérték már, hogy az EU-csúcson kerüljön napirendre ez a téma is. A találkozón az európai vezetők egyébként az EU digitális gazdaságáról, a gazdaság fellendüléséről és a bevándorlásról fognak tanácskozni. (Benne van a pakliban, hogy ezt is le fogják hallgatni, ha már a G20-at is végigkövették.)

A francia füleket is bepoloskázták

Néhány nappal korábban egy másik nagy európai országban is hasonló botrány tört ki: az NSA állítólag 70 millió adatot rögzített francia telefonhívásokról, a francia kormány és az állampolgárok tudta nélkül. „Barátok és szövetségesek közt ez elfogadhatatlan” – reagált Francois Hollande, francia elnök a megfigyelési ügyre.

photo_camera Whitehouse Flickr

A franciák felháborodására Obama megígérte, hogy felülvizsgálják a megfigyeléseket.

Az egész EU-t lehallgatták

Eleinte az NSA-re gyanakodtak abban is, hogy 2010 óta a részben állami belga telekomcég rendszereiben is turkáltak, de végül kiderült, hogy az a brit titkosszolgálat volt. Ettől még az NSA keze is benne lehetett a dologban, tekintve, hogy a kémkedésekben szorosan együttműködtek.

A Belgacom az EU összes nagy intézményének (Európai Parlament, Európai Bizottság, Európai Tanács) szolgáltatója. A brit kémkedés fedőneve „Operation Socialist” volt.

Ezt a sztorit is Edward Snowden szivárogtatta ki, az erről szóló dokumentumokat szintén a Spiegel hozta nyilvánosságra.

„Mi nem kérdezünk, ti nem beszéltek”

Júniusban Obama biztosította Merkelt, hogy nem figyeltek meg német állampolgárokat. Az ellenzék emiatt támadta is a kancellárt, hogy nem volt elég szkeptikus.

photo_camera Fotó: Grigory Dukor / Reuters

Júliusban a német média a Moszkvába menekülő Snowdent idézve azt írta, hogy ahogy a többi kormány, úgy Németország is „lefeküdt az amerikaiaknak”, és az NSA szorosan összedolgozott a nyugati államokkal, és „ti nem kérdeztük, ti nem beszéltek” alapon megfigyelték a német internetforgalmat és telefonhívásokat is. Akkor Merkel tagadta, hogy tudott volna bármi ilyesmiről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.