A republikánusok szerint is hülyeséget beszélt Trump, amikor azt mondta, hogy Obama lehallgatta őt

külföld
2017 március 19., 19:46
comments 140

Volt valaha bármiféle amerikai titkosszolgálati fizikai lehallgatás a Trump Towerben? Nem, soha nem volt ilyen

– mondta Devin Nunes republikánus képiviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, miután áttekintette azokat a dokumentumokat, amiket az amerikai igazságügyi minisztérium átadott a bizottságnak ezzel kapcsolatban. 

Trump a maga részéről nem tudja elengedni a lehallgatós történetet, amit egy szombat hajnali twitter-üzenetsorozatban dobott be két hete, és minden ténybeli alapján alapja egy rádión elhangzott gondolatmenetből született Bretbart-cikk: legutóbb az Angela Merkellel közös sajtótájékoztatóján erősítette meg, hogy még mindig kitart az elmélet mellett. A történetbe azóta egyik szóvivője – egy Fox Newson elhangzott nyilatkozat alapján – a brit hírszerzést is belekeverte, ami az utóbbi napokban a brit-amerikai viszonyt is feszültté tette. Mindenesetre egyre több politikus szólítja fel arra az elnököt, hogy kérjen bocsánatot a meggondolatlan vádjaiért.

Nunes is arról beszélt egy vasárnapi tévéműsorban, hogy szerinte azt sem bizonyítja semmi, hogy Donald Trump kampánya összejátszott volna az orosz titkosszolgálatokkal. Az oroszok ugyan szerinte is befolyásolni akarták az amerikai elnökválasztást, de egyelőre nincs bizonyíték, hogy egyeztettek volna Trump csapatával.

Ennek viszont ellentmondhat, hogy Trump egyik kampány-háttéremberét, Roger Stone-t felkérték a szenátusi hírszerzési bizottságtól, hogy ne töröljön le semmi olyan információt, ami az oroszokkal való kapcsolatára utalna; ha mostantól így tesz, az bűncselekménynek számít. Stone – aki arról híres, hogy egy hatalmas Nixon tetoválás van a hátán – a kampány alatt legalább kétszer azelőtt utalt arra Twitteren, hogy mi fog megjelenni a Wikileaksen, hogy az kikerült volna. 

Holnap lehet, hogy okosabbak leszünk, mivel lesz egy nyilvános kongresszusi meghallgatás az FBI vezetőjével, James Comeyval, ahol biztosan elő fog kerülni az orosz- és a lehallgatós ügy is. (PoliticoReuters, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.