Egész Oroszországban ünnepségeket szerveztek a Krím elfoglalásának évfordulóján

külföld
2017 március 19., 08:53
comments 129

Oroszország nagyvárosaiban, és persze a Krím-félszigeten is ünnepségek sorát rendezték szombaton, emlékezve a terület Oroszországhoz csatolásának harmadik évfordulójára.

Moszkvában volt a legnagyobb rendezveény, a TASSZ beszámolója szerint 150 ezer fő részvételével. Fotó: AFP / Vaszilij Makszimov.
photo_camera Moszkvában volt a legnagyobb rendezveény, a TASSZ beszámolója szerint 150 ezer fő részvételével. Fotó: AFP / Vaszilij Makszimov.

A Krím-félsziget mindig is fontos orosz katonai támaszpont volt, de Hruscsov idején a terület Ukrajnához került. Persze ennek akkor nem volt sok tétje, hiszen a Szovjetunió még létezett.

Szimferopolban, a Krím-félszigeten is volt ünnepi felvonulás. Fotó: AFP / Max Vetrov
photo_camera Szimferopolban, a Krím-félszigeten is volt ünnepi felvonulás. Fotó: AFP / Max Vetrov

A Szovjetunió felbomlása után az 1994-es budapesti memorandumban Oroszország vállalta, hogy tiszteletben tartja Ukrajna határait. 

Szevasztopolban is ünnepeltek. Fotó: AFP / Max Vetrov
photo_camera Szevasztopolban is ünnepeltek. Fotó: AFP / Max Vetrov

Az orosz flotta használhatta a kikötőket továbbra is, de 2014-ig a félsziget Ukrajna része volt.

Vlagyivosztokban is tartottak felvonulást. Fotó: AFP / Sputnik / Vitalij Ankov
photo_camera Vlagyivosztokban is tartottak felvonulást. Fotó: AFP / Sputnik / Vitalij Ankov

Amikor Viktor Janukovics ukrán elnököt megbuktatta a kijevi forradalom, és úgy tűnt, hogy Ukrajna inkább az EU felé nyit, és nem enged az oroszok zsarolásának, akkor felségjelzés nélküli katonák szállták meg a Krímet. A "kicsi zöld emberek" néven emlegetett fegyveresek az orosz hadsereg különleges alakulataihoz tartoztak.

Omszkban is volt ünnepség. Fotó: AFP / Sputnik Alekszej Malgavko
photo_camera Omszkban is volt ünnepség. Fotó: AFP / Sputnik Alekszej Malgavko

Még meg sem tartották az új választásokat Ukrajnában Janukovics szökése után, az oroszok máris népszavazást írtak ki a Krímben arról, hogy a félsziget csatlakozzon-e Oroszországhoz. A március 16-i, a világon sehol el nem ismert népszavazáson szinte minden szavazat a csatlakozást támogatta.

Vlagyivosztokban katonai tiszteletadás is volt. Fotó: AFP / Sputnik / Vaszilij Batanov
photo_camera Vlagyivosztokban katonai tiszteletadás is volt. Fotó: AFP / Sputnik / Vaszilij Batanov

A népszavazás után két nappal, 2014 március 18-án Oroszország hivatalosan is magához csatolta a Krímet. Ezt a világ legtöbb állama a mai napig nem ismeri el, az USA, az EU és Japán szankciókkal büntette az orosz vezetést. Ez volt az első alkalom a második világháború óta, hogy egy ország területet csatolt magához Európában.

Cseljabinszkban is volt felvonulás. Fotó: AFP / Sputnik / Alekszandr Kondratuk
photo_camera Cseljabinszkban is volt felvonulás. Fotó: AFP / Sputnik / Alekszandr Kondratuk


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.