Egész Oroszországban ünnepségeket szerveztek a Krím elfoglalásának évfordulóján

2017 március 19., vasárnap 8:53
129

Oroszország nagyvárosaiban, és persze a Krím-félszigeten is ünnepségek sorát rendezték szombaton, emlékezve a terület Oroszországhoz csatolásának harmadik évfordulójára.

Moszkvában volt a legnagyobb rendezveény, a TASSZ beszámolója szerint 150 ezer fő részvételével. Fotó: AFP / Vaszilij Makszimov. Fotó: VASILY MAXIMOV

A Krím-félsziget mindig is fontos orosz katonai támaszpont volt, de Hruscsov idején a terület Ukrajnához került. Persze ennek akkor nem volt sok tétje, hiszen a Szovjetunió még létezett.

Szimferopolban, a Krím-félszigeten is volt ünnepi felvonulás. Fotó: AFP / Max Vetrov Fotó: MAX VETROV

A Szovjetunió felbomlása után az 1994-es budapesti memorandumban Oroszország vállalta, hogy tiszteletben tartja Ukrajna határait. 

Szevasztopolban is ünnepeltek. Fotó: AFP / Max Vetrov Fotó: MAX VETROV

Az orosz flotta használhatta a kikötőket továbbra is, de 2014-ig a félsziget Ukrajna része volt.

Vlagyivosztokban is tartottak felvonulást. Fotó: AFP / Sputnik / Vitalij Ankov Fotó: Vitaliy Ankov

Amikor Viktor Janukovics ukrán elnököt megbuktatta a kijevi forradalom, és úgy tűnt, hogy Ukrajna inkább az EU felé nyit, és nem enged az oroszok zsarolásának, akkor felségjelzés nélküli katonák szállták meg a Krímet. A "kicsi zöld emberek" néven emlegetett fegyveresek az orosz hadsereg különleges alakulataihoz tartoztak.

Omszkban is volt ünnepség. Fotó: AFP / Sputnik Alekszej Malgavko Fotó: Alexey Malgavko

Még meg sem tartották az új választásokat Ukrajnában Janukovics szökése után, az oroszok máris népszavazást írtak ki a Krímben arról, hogy a félsziget csatlakozzon-e Oroszországhoz. A március 16-i, a világon sehol el nem ismert népszavazáson szinte minden szavazat a csatlakozást támogatta.

Vlagyivosztokban katonai tiszteletadás is volt. Fotó: AFP / Sputnik / Vaszilij Batanov Fotó: Vasiliy Batanov

A népszavazás után két nappal, 2014 március 18-án Oroszország hivatalosan is magához csatolta a Krímet. Ezt a világ legtöbb állama a mai napig nem ismeri el, az USA, az EU és Japán szankciókkal büntette az orosz vezetést. Ez volt az első alkalom a második világháború óta, hogy egy ország területet csatolt magához Európában.

Cseljabinszkban is volt felvonulás. Fotó: AFP / Sputnik / Alekszandr Kondratuk Fotó: Aleksandr Kondratuk


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt