Martin Schulz megígérte: a demokrácia gonosz és cinikus ellenségei, így Orbán Viktor kérlelhetetlen ellensége lesz

Martin Schulzot a szociáldemokrata küldöttek 100 százaléka választotta meg az SPD elnökének és kancellárjelöltnek vasárnap, ami várható volt, az viszont talán kevésbé, hogy beszédében mennyire élesen rohant ki a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor politikájával szemben.

Amióta a veterán szociáldemokrata politikus visszatért, hirtelen elég valószínűvé vált, hogy egy évtizednyi Angela Merkel-kancellárság után újra az SPD adja a német kormányfőt (a választásokat ősszel tartják majd).

A magyar miniszterelnököt ugyan nem nevezte meg, de egyértelműen utalt rá, hogy a demokrácia cinikus és gonosz ellenségének tartja, a török és a lengyel kormánypártok politikusaival egyetemben.

Így szól beszédének ez a része:

„Nem kell az USA-ig mennünk, hogy lássuk, hogyan akarják egyesek a nyugati országokban visszaforgatni a szabadság és a demokrácia kerekét.

Nézzetek Törökországra, nézzetek Magyarországra, nézzetek Lengyelországra.

Támadják a médiát, az ellenzéket elnyomják, a művészeket ellehetetlenítik. Ezek ellen a fejlemények ellen meg kell védenünk magunkat. Az Európai Parlament elnökeként gyakran tapasztaltam, hogyan dolgoznak a szabadság ellenségei. Minden nap tovább akarják rombolni a szabályokat, minden nap meg akarnak törni egy tabut.

Többször is szorgalmaztam, hogy léptessenek életbe szankciókat ezek ellen a gonosz cinikusok ellen,

egyébként többször ki is dobtam a képviselőiket a parlamentből. Pártunk elnökeként hozzátenném, hogy minden itt lévő nevében kimondhatom:

ti, a szabadság és a demokrácia ellenségei, akik minden nap egy picit több tabut akartok megtörni, ti, akik minden egy picit szemtelenebbek vagytok a demokráciánkkal szemben, nektek az SPD a legelszántabb ellenségetek.”

– mondta Schulz, akinek beszédét többször is taps szakította félbe.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.