Németország egy fillérrel sem tartozik a NATO-nak, üzeni Trumpnak a német hadügyminiszter

külföld
2017 március 19., 16:15
comments 264

Nem vezet a számlát a NATO a tagállamok tartozásairól – írta vasárnapi nyilatkozatában Ursula von der Leyen német hadügyminiszter, válaszul arra, hogy Donald Trump néhány órával Angela Merkel német kancellárral folytatott találkozója után arról twittelt, hogy a németek óriási pénzekkel tartoznak a NATO-nak.

AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
photo_camera Ursula von der Leyen. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

Von der Leyen arra is utalt, hogy Németország NATO-szerepvállalását nem csak pénzben lehet mérni. A német hadügyminiszter szerint a jövőben nem csak a saját hadseregükre fordított kiadásokat, hanem az EU-s és ENSZ-es békefenntartók finanszírozását is beleszámolják a GDP-arányos védelmi kiadásokba.

Legalább két évtizede dokumentálható Donald Trump meggyőződése, hogy az Egyesült Államok szövetségesei csak lehúzzák az amerikaiakat: miközben nem kell költeniük saját védelmükre, addig lerohanják az amerikai piacokat az exporttermékeikkel.

A NATO-országok 2014-ben állapodtak meg arról, hogy tíz éven belül mindegyikük a GDP 2 százalékára tornássza fel a védelmi kiadások arányát. Ezt jelenleg a 28-ból csak öt állam teljesíti, köztük az USA-n kívül Görögország és Észtország (Magyarország 1,01 százalékkal a lista utolsó ötödében van). Németország részéről Merkel kancellár már korábban megígérte Trumpnak, hogy igyekeznek teljesíteni a megállapodást

A szókimondásáról ismert német külügyminiszter, a szocdem Sigmar Gabriel arról beszélt, hogy szerinte az értelmes biztonságpolitika nem tankok vásárlásáról, vagy a katonai kiadások felpörgetéséről szól, mivel ezzel csak a fegyverkezési versenyt fogja súlyosbítani az Egyesült Államok.  (Reuters, Wall Street Journal, Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.