A veszett róka után most veszett kecskéket találtak Bekecsen

2017 március 20., hétfő 12:22
63

„Azután láték más fenevadat feljőni a földből, a kinek két szarva vala, a Bárányéhoz hasonló, de úgy szól vala, mint a sárkány.” (Jelenések könyve, 13:11)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma veszettség vírusát mutatta ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen egy elhullott kecskében és gidájában - közölte a szervezet az MTI-vel. A Nébih laboratóriuma március elején Bekecsen egy rókában is kimutatta a veszettség vírusát. Az érintett térségben most is érvényben van az illetékes állat-egészségügyi hatóság által a korábbi eset miatt elrendelt 90 napos ebzárlat.

Mint írták, a veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, amikből Magyarországon kb. 70 ezer egyed él. A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed, és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt