Meghalt a teknős, akinek 11 kilogrammnyi aprópénzt operáltak ki a gyomrából

ÁLLAT
2017 március 21., 10:04
comments 13

Vérmérgezésben elpusztult kedden az a thaiföldi levesteknős, amelynek gyomrából két hete csaknem ezer pénzérmét operáltak ki orvosok.

A rengeteg megevett aprópénz idézett elő vérmérgezést nála. A műtét után "végre szabadon tudott úszni és boldogan enni, mielőtt kimúlt volna" - közölte Nantrajka Csanszu, aki 11 kilogramm pénzérmét távolított el az állat gyomárból március 6-án egy hosszas műtétben.

(AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT)
photo_camera (AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT)

Az Omszinnak (persely) elnevezett teknős jól volt az operáció után, de egy szombati orvosi ellenőrzésnél derült ki, hogy gondok vannak bélrendszerével. Az orvosok másodszor is megműtötték, ám azóta a teknős kómában volt, és már nem ébredt fel.

A Bangkoktól 120 kilométerre délre lévő Szri Racsa város egyik tavában élt a 25 éves nőstény levesteknős (Chelonia mydas), amelynek gyomrából 915 érmét operáltak ki egy hatórás műtét során a bangkoki Csulalongkorn Egyetemi Kórházban. 

Az állatot katonák vitték állatorvoshoz, amikor észlelték, hogy úszáskor nem használja az egyik lábát. Megröntgenezték és számítógép-tomográfiás vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta az aprópénzeket az Omszinnak (Persely) elnevezett teknősben. Az öt kilogrammot nyomó érmék súlya összeroppantotta a teknős hasi páncélját, életveszélyes fertőzéseket okozva. Az orvosok szerint több érme megrozsdásodott vagy részben feloldódott. 

(Guillaume Payen / Anadolu Agency)
photo_camera (Guillaume Payen / Anadolu Agency)

A thaiföldiek szerint szerencsét és hosszú életet hoz, ha pénzt dobnak a teknősök otthonául szolgáló tavakba. 

A levesteknősöket, melyek átlagosan 80 évig élnek, az IUCN természetvédelmi világszervezet a veszélyeztetett fajok közé sorolja. 

(AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT)
photo_camera (AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT)

A sajtó az elmúlt hónapban értesült a teknős esetéről, aminek köszönhetően 15 ezer baht (125 ezer forint) gyűlt össze az életmentő műtétre. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.