Kipottyant egy ügyvéd az ablakon

bűnügy
2017 március 22., 19:32
comments 104
  • Különös baleset ért egy orosz ügyvédet.
  • Nyikolaj Gorohov annak a Szergej Magnitszkijnek a családját képviselte, aki leleplezte Oroszország történetének legnagyobb adócsalását.
  • Amiért aztán inkább őt börtönözték be, ahol rejtélyes körülmények között elvitte a szívelégtelenség.
  • Magnitszkij halála nagyban hozzájárult az orosz-amerikai viszony megromlásához.
  • Az ügyben, amit Magnitszkij feltárt, New Yorkban eljárás folyik. Gorohov ebben az eljárásban lett volna tanú.
  • Ezt a nyomozást az a New York-i ügyész vezette, akit Trump kirúgott.
  • És akinek a helyére a nyomozás tárgyát képző orosz ingatlanbefektetők volt ügyvédjét nevezheti ki.
Szergej Magnitszkij hóborította sírja a moszkvai Preobrazsenszkoje temetőben. Magnitszkij 2008-as, börtönbeli halála miatt az USA 2013-ban vezetett be szankciókat Oroszország ellen. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV
photo_camera Szergej Magnitszkij hóborította sírja a moszkvai Preobrazsenszkoje temetőben. Magnitszkij 2008-as, börtönbeli halála miatt az USA 2013-ban vezetett be szankciókat Oroszország ellen. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV

Nyikolaj Gorohov kedden lepottyant társasháza negyedik emeletéről. Oroszországban előfordulnak ilyen balesetek, pláne azokkal, akik így vagy úgy összetűzésbe keverednek az orosz állammal. Gorohov összetűzésbe került,

ő volt a 2009-ben börtönében rejtélyes körülmények között elhunyt ügyvéd, Szergej Magnitszkij családjának jogi képviselője.

Az életveszélyes sérüléseket okozó zuhanás másnapján a moszkvai fellebbviteli bíróságon lett volna jelenése, ott a szervezett bűnözők elleni vádjai ejtése ellen szólalt volna fel. Emellett, mint azt most az amerikai hatóságok megerősítették, tanú volt egy New York-ban zajló nyomozásban is, aminek szintén van köze Magnitszkij halálához és annak előzményeihez.

A Kremlhez nagyon közeli, vagy még inkább a Kreml közvetlen irányítása alatt álló sajtóban, például a Life bulvárnetvörk tudósítása szerint Gorohov

különös baleset áldozata lett.

A kvázi hivatalos verzió szerint az ügyvéd éppen egy jacuzzit próbált beemelni negyedik emeleti lakása ablakán, amikor egy meglazuló kötél miatt egyensúlyát vesztette. William Browder ezt nem hiszi el, szerinte az ügyvédet

kidobták az ablakon.

Browder ugyan most Gorohov "szóvivőjeként" szólalt meg, ennél azért központibb szereplője a bonyolult történetnek. Ő alapította azt a Hermitage Fundot, ami valaha a legnagyobb nyugati befektető volt Oroszországban. Elég nagy ahhoz, hogy pár, rendőrökkel, adóellenőrökkel és más hivatalosságokkal összejátszó bűnöző is szemet vessen rá.

Az orosz történelem legnagyobb adócsalása

A New York-ban folyó nyomozás adatai szerint a hatóságokkal összejátszó bűnözők 2007-ben a Hermitage három cégénél szerveztek házkutatást. Az irodákat a maffiózókkal összejátszó rendőrök rohanták le, lefoglalták kulcsfontosságú vagyontárgyaikat és irataikat, majd átíratták magukra a cégeket, majd az ellopott cégek nevében

230 millió dollárnyi adót igényeltek vissza,

amit a velük összejátszó adóhatósági munkatársak kérdés nélkül jóvá is hagytak.

Browder ezután fogadott ügyvédeket és könyvelőket, hogy bizonyítani tudja a csalást. Ezek legsikeresebbike Szergej Magnitszkij volt, ő nyomozta ki, hogy a 230 millió dollár orosz maffiózok bankjainál nyitott bankszámlákon kötött ki. Viszont amikor erre 2008-ban felhívta az orosz hatóságok figyelmét, azok inkább őt börtönözték be. Egy évvel később a börtönben halt meg. Hivatalosan heveny hasnyálmirigy-gyulladása miatt kialakult szívelégtelenségben, a gyanú szerint inkább a börtönben elszenvedett kínzások miatt.

Magnitszkij halála az orosz-amerikai kapcsolatok egyik fő megrontója lett. Bowder folyamatos lobbizására 2012-ben az amerikai törvényhozás elfogadta a Lex Magnitszkijt, amely alapján 2013-ban 18 orosz tisztviselőt tiltottak ki az Egyesült Államokból. Erre válaszul Putyin is kitiltott 18 amerikait, köztük az ügyben New York-ban eljáró Preet Bharara ügyészt is.

Donald Trump bekavar

Azt a Preet Bhararát, akit Trump korábbi ígéreteivel szemben, Bharara tiltakozása ellenére a múlt héten kirúgott, a helyére pedig azt a Michael Mukasey-t jelölheti, aki a nyomozás alatt azt az orosz ingatlancéget, a Prevezont képviselte, amely a gyanú szerint a Hermitage-ból kilopott 230 millió dollárból vásárolt be New Yorkban ingatlanokat. Ebben az eljárásban volt tanú a kedden rejtélyes zuhanás áldozatául esett Gorohov.

Azt, hogy tanú volt, eddig titkolták. "A hatóságok nagyon aggódtak a biztonságáért, minden hivatalos iratból törölték a nevét" - mondta Browder a Buzzfeednek, ami egyelőre hiába kereste kérdéseivel az amerikai igazságügyi minisztériumot.

A Prevezon-ügy amúgy aprócska szelete csak a sztorinak, az amerikaiak gyanúja szerint az elcsalt 230 millió dollárból 14 milliót fektethetett be csupán ez a cég az Egyesült Államokban. A nyomozás a vége felé jár, hamarosan hivatalosan is vádat emelhetnek. A Prevezon most ugyan indítványozta az ügy ejtését, de ha ellenük ítélnek, május 15-én kezdődhet a nagyesküdtszéki eljárás, amelyben vádat emelhetnek a cég ellen.

Már amennyiben Trump addigra kinevezi Bharara utódját, legyen az akár Mukasey, aki nem reagált a Buzzfeed megkeresésére, pedig már nem is képviseli a céget, amit most a Quinn Emanuel ügyvédi iroda képvisel. Ez, ahogy az Igazságügyi Minisztérium, nem kívánt nyilatkozni a folyamatban lévő ügyről.

"Nem hinném, hogy az amerikai kormány visszavonná az ügyet. Valószínűtlen lenne, hogy a vádemelés előestéjén kihátrálnának belőle" - mondta a Buzzfeednek Will Pomeranz, az orosz kereskedelmi- és alkotmányjog elsőszámú amerikai szakértője. Ha pedig mégis, "az nyilvánvalóan jelzésértékű volna", mondta.

Már csak azért is, mert bár a Prevezon ügye önmagában aprónak számít, további hasonló ügyeknek ágyazhat meg. Több más országban, például Nagy-Britanniában, Svájcban és Litvániában is hasonló nyomozások folynak más cégek ellen, amelyek a gyanú szerint szintén a 230 millió dolláros csalásból szerzett pénzeket fektettek be. Ezekben az ügyekben a Prevezon vagyonából zárolt 14 millió dollárral együtt összesen 40 millió dollárt zároltak eddig. (Via BuzzFeed, BBC, NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.