A Fülöp-szigeteki elnök kedvet kapott a totális diktatúrához

külföld
2017 március 23., 06:18
comments 69

Thaiföldön járt a Fülöp-szigetek elnöke, és a jelek szerint tanult is ezt-azt a jelenleg egy katonai junta vezetése alatt álló országban, ahol a hadsereg erőszakkal döntötte meg a választott kormányt. Hazaérkezése után csütörtökön bejelentette, hogy rendkívüli állapotot hirdethet hazájában, ennek folyományaként pedig

felfüggesztheti a választásokat.

Szerinte a szükségállapot bevezetése "minden problémának véget vetne". Ez esetben ugyanis katonai bíróságok hozhatnának ítéleteket, a normál jogrend felfüggesztésével.

"El fogom intézni, hogy a hadsereg legyen a bírátok, és akasztófán végezzétek" - üzente látszólag az ország déli részén tevékenykedő terroristáknak, mert most a drogok ellen hirdetett, eddig több ezer halálos áldozatot követelő, lincselő tömegeket elszabadító háborúja mellett a terrorizmus elleni harccal indokolná a saját hatalmát is bebetonozó szükségállapot bevezetését.

Duterte tervei rossz emlékeket idézhetnek a Fülöp-szigetekiekben, akik a múlt században harminc évig élhettek Ferdinand Marcos véres diktatúrájában. Duterte amúgy afféle példaképként tekint Marcosra, akit az ő engedélyével tavaly a nemzeti hősök temetőjében temettek újra.

A Fülöp-szigeteken októberben lenne esedékes az önkormányzati választás, de az elnök saját bevallása szerint inkább maga nevezné ki a helyi vezetőket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.