Kezdenek elpártolni Trumptól a szavazói

külföld
2017 március 23., 06:25
comments 146
Donald Trump felpillant. Jim Lo Scalzo - Pool/Getty Images
photo_camera Donald Trump felpillant. Jim Lo Scalzo - Pool/Getty Images

Összeomlóban van Trump bázisa a Quinnipiac Egyetem legfrissebb felmérése alapján. A legutóbbi, március 7-i kutatásukhoz képest legfrissebb, március 22-én publikált felmérésük alapján Trump támogatottsága

jelentősen csökkent

  • a férfiak;
  • a fehérek;
  • és még a republikánusok

körében is. Míg két hete a férfiak és a fehérek többsége is pozitívan ítélte meg addigi tevékenységét, most már 43:52, illetve 44:50 arányban inkább rossznak ítélik. A magukat republikánusként azonosítók körében még mindig magas, 81 százalékos a tetszési indexe, de ez is tíz százalékpontot esett a két héttel ezelőt mérthez képest.

Trump tavaly novemberi győzelmében fontos tényező volt a független szavazók támogatása. Ennek vége:

a felmérés szerint a függetlenek 60:31 arányban ítélik rossznak eddigi ténykedését.

A teljes népesség körében még drámaibbak az adatok:

  • a választók 60 százaléka szerint Trump nem őszinte;
  • 55 százaléka szerint nincsenek vezetői képességei;
  • 57 százaléka szerint nem törődik az átlag amerikaiakkal;
  • 66 százalékuk szerint nem hidegfejű;
  • ugyancsak 66 százalékuk szerint nem erős;
  • 61 százalékuk szerint nem osztja az értékeiket.
  • 73 százalékuk szerint Trump és kormánya gyakran vagy elég gyakran tesz megalapozatlan állításokat.

Viszont legalább hülyének nem tartják, 59 százalékuk szerint az elnök intelligens.

Tim Malloy, a kutatást végző egyetem kutatási igazgatóhelyettese szerint Trump szempontjából a legaggasztóbb a bázisa, vagyis a fehér republikánus férfiak körében elszenvedett veszteség.

De azt sem rakhatja ki az ablakba, hogy bár az amerikaiak a sajtónak még mindig nem hisznek jobban nála, az általa gyakran támadott bíróságokban és a rendszeresen alázott titkosszolgálatoknak sokkal inkább hisznek.

Trumpnak eddig arról se sikerült meggyőznie a választókat, hogy jól kezelné a politikai kihívásokat. 58 százalékuk szerint rosszul kezeli a külpolitikai kérdéseket, 50 százalékuk szerint a terrorizmust, 54 százalékuk szerint a költségvetést és

60 százalékuk szerint még a bevándorlási kérdéseket is,

pedig ez volt Trump kampányának legfőbb témája és ezügyben tette eddig a legtöbbet a beutazási tilalomról szóló rendeleteivel, a határőrség és az idegenrendészet állományának felduzzasztásával és a mexikói határfal építésének elrendelésével.

Trump hazugságai sem működnek igazán, az amerikaiak 70 százaléka szimplán

nem hiszi el, hogy Obama lehallgattatta volna Trumpot.

Mindössze a legelkötelezettebb támogatói, a választók 19 százaléka hitte el az elnök bizonyítékok nélküli vádjait. Azt viszont 48 százalékuk gondolja, hogy maga Trump

valóban ezt hiszi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.