Kocsis Máté inkább nem tüntette ki az evangélikus lelkésznőt

POLITIKA
2017 március 23., 09:21
comments 101

József-napon Józsefvárosi Becsületekresztet kapott a Józsefvárosi Önkormányzattól az összes kerületi egyházi szervezet. Ezek között ott van az evangélikus közösség, amelynek lelkésze, Bolba Márta független jelöltként indul a közelgő időközi képviselőválasztáson. Kocsis Máté önkormányzata cserébe egészen nevetségesen próbálta kizárni a díjátadóról.

Bolba Márta febuár 20-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elindul a józsefvárosi időközi választáson
photo_camera Bolba Márta febuár 20-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elindul a józsefvárosi időközi választáson.

Az esetről beszámoló Népszava szerint a VIII. kerületi képviselők még a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy március 19-én, József napján, a reformáció 500. születésnapjára tekintettel Józsefvárosi Becsületkereszttel tüntetik ki a kerületi protestáns egyházakat, a reformátust és az evangélikust.

A józsefvárosi evangélikus közösségnek a lelkésze azonban az a Bolba Márta, aki aktív szerepet vállal a Közöd Civil Társaságban, és szociális ügyekben évek óta vitái vannak Kocsis Máté fideszes polgármesterrel és a jobboldali többségű kerületi önkormányzattal. Konfliktusuk 2016 őszén jutott el a szélesebb nyilvánossághoz, amikor Bolba közölte, erkölcsileg helyteleníti a magyar kormány kvótaellenes népszavazását és elutasítja a menekültek elleni hangulatkeltést.

Ezt most Józsefváros azzal jutalmazta, hogy Bolbát nem hívták meg a díszvacsorával, bállal és jótékonysági árveréssel kombinált ünnepélyes díjátadóra. Helyette Molnár Ilonát hívták meg, aki nem lelkész, hanem világi tisztséget betöltő felügyelő az evangélikusoknál.

Bolba ennek ellenére elment a rendezvére, ahova először nem akarták beengedni, de végül Bolba „partnereként” mégis sikerült bejutnia. Vitt magával fotóst is, akivel egy idő után elrakatták a gépét, arra hivatkozva, hogy a rendezvény zártkörű, pedig a többi fotós végig nyugodtan dolgozhatott.

Bolba ahhoz az asztalhoz ült le, ahol az evangélikusok névtáblája volt kirakva, de a rendezők megpróbálták átültetni a fotósokhoz. A lelkésznő erre nem volt hajlandó. Az egyházközönségnek járó becsületkeresztet végül Molnár Ilona vette át Kocsis Mátétól. A Népszava megkereste az üggyel kapcsolatban az önkormányzatot is, kik azt mondták, ők úgy tudták, Bolba gyesen van, Molnár is a közösség vezetője, a kitüntetést pedig az egyes közösségek kapták, nem a vezetőik.

UPDATE

Cikkünk megjelenése után a józsefvárosi önkormányzat a következőket fűzte a történtekhez:

„A díjakról szóló döntés után az önkormányzat felvette a kapcsolatot az Evangélikus Egyházzal, hogy egyeztessen arról, kit jelölnek ki a díj átvételére. Püspök úr Molnár Ilonát nevezte meg, aki ennek megfelelően meghívót kapott a rendezvényre.
Ahogyan minden más vendég, úgy Molnár Ilona is egy kísérővel érkezhetett, akinek előzetesen az ültetési rend miatt le kellett adni a nevét. Molnár Ilona ezt megtette, ám a rendezvényen ettől eltérően Bolba Mártával és az ő férjével jelent meg. Bolba Márta és férje helyet foglaltak annál az asztalnál, ahol Molnár Ilona és kísérője számára volt hely fenntartva, így elfoglalva egy, a református lelkészeknek fenntartott helyet, ezzel jelentős kellemetlenséget okozva.

Mindemellett ismételten felhívjuk arra is a figyelmüket, hogy a díjat a közösségek kapták, nem a vezetőik. A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete 2017-ben a reformáció 500. jubileuma alkalmából Józsefváros protestáns gyülekezeteinek ítélte oda a Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést egyházi, kulturális, oktatási és szociális életében egyaránt kiemelkedő tevékenységükért.

Ezen túlmenően fenntartjuk álláspontunkat, miszerint méltatlan egy kerületi időközi választás miatt politikai ügyet csinálni a reformáció 500. évfordulójából.
Üdvözlettel:

Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóiroda”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.