Szobrot állítana Lech Kaczynski emlékére a fővárosi Fidesz

politika
2017 március 23., 13:38
comments 138

zoborállítással tisztelegne Lech Kaczynski volt lengyel államfő emléke előtt a Fidesz Budapesten - közölte Kocsis Máté, a párt fővárosi elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Jaroslaw Kaczynski
photo_camera Vicceltünk, ez az ikertestvér Jaroslaw AFP/Krystian Dobuszynski/NurPhoto

A kormánypárti politikus felidézte, hogy 10 éve minden év március 23-án a nagy múltú lengyel-magyar barátság előtt tiszteleg a két nemzet.

Kezdeményezését a két ország kapcsolatának szoros összefonódásával indokolta, utalva a középkor uralkodóházainak alakulására, a Báthoryak és Rákócziak politikájára, az 1848-49-es szabadságharc hőseire és a világháborúk borzalmai elől menekülők kölcsönös megsegítésre.

"Ez a közös sors pedig nem volt másként az ezredfordulót követően, így napjainkban sem" - tette hozzá. Kocsis Máté a sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakjaként jellemezte Lech Kaczynskit, akinek szerepe - mint fogalmazott - vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában.

A budapesti Fidesz a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén kezdeményezi a szoborállítást, amelyet Tarlós István főpolgármester is támogat.

Lengyelország elnöke 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett vesztette életét, amikor az őt, hitvesét, továbbá magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőket szállító elnöki különgép leszállás közben lezuhant. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.