A litván elnök szerint Oroszország egész Európát fenyegeti

külföld
2017 március 24., 20:57
comments 455

Dalia Grybauskaite litván elnök a Foreign Policynek adott interjút, és ebben hosszan beszélt a balti államokat 2014 óta minden eddiginél jobban foglalkoztató témáról: a kelet-európai államokra és az európai szövetségi rendszerre leselkedő orosz fenyegetésről.

A litván elnök nemrég kérte az amerikaiakat, hogy a NATO keretében telepítsenek katonákat és fokozott légi védelmet Litvániába, ugyanis szerinte az Oroszországgal határos keleti államok védelmét kellene leginkább megerősíteni, ehhez képest viszont az Európában a NATO-együttműködés keretében állomásozó amerikai katonák állomáshelyei még mindig főleg Eurpa nyugati államaiban vannak.

Az elnök azt mondta, különösen tartanak a térség államai az ősszel Fehéroroszországba tervezett nagyszabású orosz hadgyakorlattól is.

A politikus szerint gyakorlatilag minden területre figyelni kell, mert az orosz kormány bárhol képes provokálni a NATO-t. Ennek jórészt az az oka az elnök szerint, hogy mivel Putyin elnökön nagy a belső politikai nyomás, rákényszerül, hogy külföldön keressen ellenségeket.

Ugyanígy figyelni kell a médiára és az összes európai választásra is, az oroszok ugyanis bárhol megpróbálhatnak beavatkozni, akár a közelgő francia elnökválasztáson is, ahol több bizonyíték szerint évek óta támogatják a szélsőséges populista Front Nationalt.

A katonai fenyegetéssel kapcsolatban azt emelte ki, hogy Európának be kell látnia, hogy Oroszország már az egész kontinensre fenyegetést jelent, már csak azért is, mert nukleáris robbanófejek célba juttatására is képes rakétákat telepítettek a Lengyelország és Litvánia között lévő kalinyingrádi enklávéba, ahonnan szinte bármelyik európai fővárost célba tudnák venni. (Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.