Gianluigi Buffon péntek este hivatalosan is Európa legnagyobb focistája lesz

Gianluigi Buffon. MTI Fotó: Illyés Tibor

Péntek este az olasz válogatott Albániát fogadja világbajnoki selejtezőn Palermóban, a Renzo Barberában, és folytatja fej-fej melletti versenyét Spanyolországgal a G-csoport első helyéért. 

Olaszország ezúttal mégsem a squadrára, hanem annak csapatkapitányára figyel majd, aki 1000. alkalommal lép pályára profi futballistaként, és 168. meccsét játssza majd a válogatottban. A spanyol válogatottságtól már visszavonult kapus, Iker Casillas és a 2010-ig játszó lett Vitalij Asztafjevsz is 167-szer volt válogatott, őket körözi le péntek este a Juventus 1-ese. 

17 válogatottság hiányzik a 39 éves Buffonnak ahhoz, hogy ő legyen a világ legtöbb válogatottságával büszkélkedő játékosa. Jelenleg a 2012-ben visszavonult egyiptomi Ahmed Hasszan vezeti a listát 184 fellépéssel. Valószínűleg nem lesz meg a rekorddöntés, de egyelőre nem is kizárható: Buffon azt nyilatkozta korábban, hogy az oroszországi világbajnokság után szögre akasztja a kesztyűket. 

A 2006-os világbajnok kapus, aki 2001 óta a torinói csapat kapusa, 999 meccset játszott péntekig profi labdarúgóként, ezeken a meccseken pedig összesen 799 gólt kapott. 444 (!) meccsen nem kapott egyetlen gólt sem. Legenda azért is, mert Alessandro Del Pieróval együtt kitartott a Juventus mellett, amikor a VB után a bundabotrányok miatt másodosztályba sorolták a csapatot. 

Ő minden idők legtöbbet pályán töltött olasz kapusa, elképesztő mennyiségű rekordot tart, a listát itt lehet (és érdemes) böngészni. 

A legnagyobb trófea, ami hiányzik Buffon vitrinjéből, a Bajnokok Ligája serlege. Ennek elnyerésére még van esélye, de a Juventusnak a nyolc között a Barcelonát kell kiütnie a sorozatból a döntő felé vezető úton.