Az MI5 évekig figyelte a londoni merénylőt

külföld
2017 március 24., 18:36
comments 70

Szerdán egy terrorista emberek közé hajtott a brit parlamentnél, aztán késsel kezdett szurkálni embereket. A terrortámadásban a merénylővel együtt 5 ember halt meg. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a brit lapok most elkezdték felderíteni, mit lehet tudni a terrorista előéletéről.

A parlamentnél lelőtt Khalid Masood 1965 környékén született a Kent megyei Tunbridge Wellsben Adrian Elms néven. A gimnáziumban nagyon népszerű diák volt, kortársai szerint remekül focizott és jól is tanult. Különösen jó volt kémiából, több osztálytársa is úgy gondolta, ezek a területen helyezkedik majd el.

A legrégebbi nyilvánosságra került kép, amin Elms feltűnik, 1980-ben készült a gimnáziumban:

A Telegraph és a Guardian is úgy tudja, hogy Adrian Elms élete nagyjából addig volt sínen, amíg gimnáziumba járt, 19 évesen már dolga volt a bíróságokkal, mert bűncselekményt követett el. A következő 20 évben több esetben is el-elítélték, de súlyos börtönbüntetst egészen 2000-ig nem kapott.

Ekkor egy vita után arcon ütötte egy kávézó tulajdonosát. A rendőrségi papírok szerint a vita rasszista témájú volt, de nem világos, hogy a kávézós kezdte a dolgot, vagy Adrian Elms.

A brit lapok szerint Elms élete ezután került igazán lejtőre, valószínűleg a börtönben tért át iszlám hitre, és vált a vallás fundamentalista követőjévé. 2003-ban újból bűncselekményt követett el: késsel orron szúrt egy férfit, majd elutazott Szaúd-Arábiába.

Hazatérése után a brit hatóságok nyilvántartásba vették, mint erőszakos szélsőségest, és még az MI5 titkosszolgálat megfigyelési listáján is szerepelt. Néhány éve azonban valamiért lekerült a listáról, mert az MI5-nál úgy gondolták, a férfi nem jelent már veszélyt. (Telegraph, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.