Őrizetbe vettek egy fehérorosz ellenzéki vezetőt

2017 március 25., szombat 8:20
79

Szombat hajnalban őrizetbe vették a fehéroroszországi hatóságok Uladzimir Nyakljajeu (oroszosan írva Vlagyimir Neklajev) ellenzéki vezetőt, civilben írót, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét, közölte Alesz Lipaj, a független Belapaj hírügynökség igazgatója. Nyakljajeu éppen Varsóból érkezett haza, amikor szombat hajnalban, Breszt városában leszállították a vonatról. 

Uladzimir Nyakljajeu (Wikipédia)

Nyakljajeu és egy másik ellenzéki politikus, Mikalaj Sztatkevics engedély nélkül hirdettek megmozdulást szombatra a fővárosba, Minszkbe, a hatóságok szociális- és gazdaságpolitikája ellen akartak tiltakozni. Mikalaj Sztatkevics tartózkodási helyéről egyelőre nem tudni semmit.

Az ellenzékiek menetének útvonálát korábban elutasította a hatóság, azt javasolták helyette, hogy a rendezvényt egy parkban tartsák. Ezt a szervezők nem fogadták el, ragaszkodtak a fővárosi menethez. 

Minszkben megerősítették a biztonsági intézkedéseket, a rendvédelem automata fegyverekkel járőrözik, erre évek óta nem volt példa. 

A megmozdulás előtti héten a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka azt mondta, hogy harcosok fegyveres provokációra készülnek, majd 26 embert őrizetbe vettek "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt és 29 házkutatást tartottak.

Az államfő kedden arról beszélt, hogy "az egyes országok szakszolgálatai" által irányított "ötödik hadoszlop" destabilizálni akarja a politikai helyzetet. (MTI)